zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Kiespijn >> Schiphol
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

BEKIR TANDARTSPRAKTIJK

Weteringstraat 3
1431BB, AALSMEER
Telefoon: 0297-329995
meer info >>
0.2Km

LAAKEN TANDARTS IMPLANTOLOGIE F VD

Vuurdoornstraat 11
1431RM, AALSMEER
Telefoon: 0297-324430
meer info >>
1.1Km

TANDHEELKUNDEPRAKTIJK OOSTEINDE

Oosteinderweg 219
1432AS, AALSMEER
Telefoon: 0297-366206
meer info >>
2.5Km

GEBITSZORG MONDZORGPRAKTIJK

Asserring 300
1187KN, AMSTELVEEN
Telefoon: 020-3411476
meer info >>
5.4Km

BOSBOOM TANDARTSPRAKTIJK R E J

Willem-Alexanderpoort 86/88
1421CJ, UITHOORN
Telefoon: 0297-524819
meer info >>
6.7Km


Kiespijn informatie

Inhoud

Veel mensen ervaren kiespijn of tandpijn als erger dan hoofdpijn. Oorzaken van kiespijn kunnen liggen in tandbederf, tandvleesontsteking, het doorkomen van verstandskiezen en het doorkomen van tanden en kiezen bij kinderen.

Kiespijn is vaak zeurend aanwezig. Bij kiespijn kunnen warmte of kou felle stekende scheuten in je gebit opleveren, waarbij je het soms wel kunt uitschreeuwen van de pijn. Als de kiespijn zó fel is, wordt de kiespijn vrijwel zeker veroorzaakt door een tandzenuw die geïrriteerd wordt. Met kiespijn blijf je niet lopen, maar ga je naar de tandarts. Tot je daar terecht kunt, kan een pijnstiller uitkomst bieden bij kiespijn.

Pijnstilling bij kiespijn

Kiespijn of tandpijn verlangt vaak méér dan alleen een pijnstiller, dat zal duidelijk zijn. Bijna altijd is er sprake van de noodzaak tot een tandheelkundige ingreep. Van eenvoudig 9het boren en vullen van een gaatje) tot ingrijpend. Pijnstillers kunnen je helpen tijdens de periode waarin je nog moet wachten op een ingreep.

Als tand- of kiespijn het gevolg is van een ontsteking, dan zijn pijnstillers als ibuprofen of naproxen deeerste keuze omdat ze ontstekingsremmend werken.

Als er sprake is van bloedingen, na het trekken van een kies of de behandeling van een abces, is het verstandiger om een pijnstiller met paracetamol of ibuprofen te gebruiken. Dit verkleint het risico dat de bloeding langer duurt dan nodig is. Meestal zal de tandarts of kaakchirurg zelf al een recept voor een passende pijnstiller meegeven.

Pijnstilling is ook erg prettig om te gebruiken als je al geholpen bent voor een klacht, maar nog kampt met de naweeën van de behandeling. Ter voorkoming van een mondinfectie worden na de behandeling soms mondspoelingen op basis van Choolhexidine voorgeschreven.

Ook als er een verstandskies doorkomt, kun je pijnstillers gebruiken. Bij lang niet iedereen ontwikkelen de verstandskiezen zich. Doen ze dat wel, dan gebeurt dat op volwassen, of bijna-volwassen leeftijd (vandaar de naam "verstandskiezen"). Omdat het gebit dan zijn eigenlijke vorm al heeft en de eerdere tanden en kiezen hun plaats al hebben opgeëist, kan het doorkomen van verstandskiezen pijnlijk zijn. Deze pijn is ook een vorm van kiespijn.

Kinderen en kiespijn

Kinderen kunnen behoorlijk last hebben van het doorkomen van tanden en kiezen. Voor hen zijn er speciale zalven of druppels die de pijn verlichten, zodat ze minder last hebben van de tand- of kiespijn.

Voorkomen van kiespijn

Iedereen heeft wel eens kiespijn. Door je gebit en tandvlees goed te verzorgen en regelmatig een controlebezoek aan de tandarts en mondhygiënist te brengen, kun je de kans op kiespijn verkleinen.

Oorzaken van kiespijn

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen waardoor kiespijn kan ontstaan:

  • Ontstoken tandvlees: een belangrijk kenmerk is bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen.
  • Abces: als gaatjes of ander tandbederf niet op tijd wordt behandeld door een tandarts kan de glazuurlaag en het tandbeen worden aangetast. Bacteriën dringen dan door in de zachte kern. Dit veroorzaakt met name pijn tijdens het kauwen.
  • Gevoelige tandhalzen: tandhalzen kunnen bloot komen te liggen als gevolg van te hard poetsen, een verkeerde manier van poetsen of ontstoken tandvlees. Dit veroorzaakt gevoeligheid bij het nuttigen van koude, warme en zoete voedingsmiddelen.
  • Doorkomende of scheefgroeiende verstandskiezen: een tandarts kan goed beoordelen of de pijn veroorzaakt wordt door ruimtegebrek en kan eventueel besluiten de doorkomende verstandskiezen te trekken.
  • Gaatjes, ook wel cariës: gaatjes ontstaan doordat teveel tandplak op de tanden aanwezig is.
  • Ontsteking in de wortels: een ontsteking kan worden veroorzaakt door een lekkende vulling, tandbederf of een val op het gebit.


Als je langere tijd last hebt van (terugkerende) kiespijn is het belangrijk een afspraak te maken met je tandarts. De tandarts kan zien wat er precies aan de hand is en hoe de pijn behandeld kan worden. Het is belangrijk niet te lang te wachten met het maken van een afspraak bij de tandarts; de kiespijn kan daardoor alleen maar verergeren en het kan erg slecht zijn voor het gebit.