zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Implantaten >> Voerendaal
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

TANDARTSENPRAKTIJK VOS & NELISSEN

Ambachtsstraat 26
6411CP, HEERLEN
Telefoon: 045-5712737
meer info >>
6.5Km

DENTAL REIZEN

Muntweg 1
6325PD, BERG EN TERBLIJT
Telefoon: 043-6040649
meer info >>
7.4Km

EMMA TANDARTSEN

Maastrichterstraat 166
6444GK, BRUNSSUM
Telefoon: 045-5231932
meer info >>
7.9Km

RAMAEKERS P P E

Bautscherweg 54
6418EM, HEERLEN
Telefoon: 045-5712013
meer info >>
8.7Km

PRAKTIJK VOOR TANDHEELKUNDE EN GNATHOLOGIE

Van Akenstraat 52
6164BD, GELEEN
Telefoon: 046-4758617
meer info >>
8.9Km


Implantaten informatie

Inhoud

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn meestal gemaakt van titanium. Dit is een lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht. Deze implantaten worden later voorzien van een kroon, brug, drukknop of steg. De laatste 2 zijn voorzieningen om later een plaat- of frameprothese of een overkappingsprothese (klikgebit) op te plaatsen. Een kroon of een brug is een vaste voorziening een plaat-, frame- of overkappingsprothese is een uitneembare voorziening. Het plaatsen van een implantaat wordt ook wel implantaatoperatie genoemd.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde één-fase en twee-fasen behandeling.

Eén-fase behandeling

Hierbij wordt het implantaat in één behandeling geplaatst. Het implantaat bestaat uit een deel dat in het bot verankerd wordt en een deel dat door het tandvlees heen steekt. Deze twee delen vormen één geheel. Na een bepaalde periode wordt op het implantaat een kroon, brug of kunstgebit vervaardigd.

Twee-fasen behandeling

Bij deze behandeling wordt in de eerste fase het implantaat in het bot geplaatst. Vervolgens wordt het weer met tandvlees bedekt. Een aantal maanden later, als het implantaat ingegroeid is in het bot, volgt de tweede fase. Daarbij wordt op het ingegroeide implantaat een stift geplaatst (abutment genoemd). Na een aantal weken wordt op het implantaat een kroon, brug of kunstgebit gezet.

Voor wie zijn implantaten geschikt?

In principe kan bij iedere gezonde volwassene een implantaat worden geplaatst. Wel is voldoende kaakbot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen. Waar bot te weinig aanwezig is, kan meestal met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst.

Wanneer u nog eigen tanden en kiezen heeft, is het verder van belang dat het tandvlees hieromheen gezond is. Als dit niet zo is moet daar eerst iets aan worden gedaan.

Om erachter te komen of een implantaatoperatie ook bij u kan worden uitgevoerd, zal mondinspectie en analyse van röntgenfoto's door de behandelaar moeten plaatsvinden.

Hoe gaat het plaatsen van implantaten in zijn werk?

Een implantaatoperatie bestaat uit drie stappen:

  • 1.Voorafgaand aan de operatie worden er soms recepten aan u verstrekt voor geneesmiddelen die u vóór de operatie in huis moet hebben. Volg de instructies voor het innemen ervan nauwkeurig op. Indien u bloedverdunners gebruikt zal het gebruik ervan in overleg met uw huisarts of specialist mogelijk tijdelijk moeten worden gestopt. Stop niet op eigen initiatief met uw bloedverdunners. Geef het van tevoren aan als u ergens allergisch voor bent.
  • 2.Tijdens de operatie wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in uw kaakbot geplaatst. In de daaropvolgende 2-6 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat ('osseo-integratie') en ontstaat het stevige fundament voor uw toekomstige nieuwe tand of kies.
  • 3.Na de operatie moet u, afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep, rekening houden met enige zwelling en/of verkleuring van de slijmvliezen, wang en lippen. Deze verschijnselen zijn echter vaak van tijdelijke aard. Tegen de napijn krijgt u meestal medicijnen voorgeschreven van uw behandelaar. Als er overmatige bloeding, pijn, huiduitslag of een andere reden tot ongerustheid optreedt, neemt u dan contact op met uw behandelaar.

Nazorg na het plaatsen van een implantaat

Plak en tandsteen op de implantaten en op de kroon, brug en prothese kunnen een ontsteking veroorzaken van het mondslijmvlies en het tandvlees rondom de implantaten. Die ontstekingen kunnen weer leiden tot verlies van bot rondom de implantaten en daarmee verlies van het implantaat zelf.

Om dit te voorkomen zijn een goede voorlichting en instructie over het reinigen van de implantaten, de mond en de prothetische constructie een belangrijk onderdeel van de implantaatbehandeling. Hierbij zal uw behandelaar meestal een mondhygiënist inschakelen. De mondhygiënist zal de zelfzorg regelmatig evalueren en zo nodig bijsturen om ontsteking rond het implantaat zo veel mogelijk te voorkomen.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: drs. J. Cossé - erkend implantoloog