zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Facings >> Haler
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

TANDARTSPRAKTIJK NEER

Hoogstraat 15
6086BH, NEER
Telefoon: 0475-597227
meer info >>
7.8Km

ROER-MONDZORG L HORRICHS

Schepersweg 2
6049CV, HERTEN
Telefoon: 0475-384650
meer info >>
8.8Km

EVERS R M TANDARTSPRAKTIJK ROERMOND

Kapellerlaan 57
6041JB, ROERMOND
Telefoon: 0475-334880
meer info >>
9.0Km

FRANKEN MONDZORGPRAKTIJK

Biest 114
6001AT, WEERT
Telefoon: 0495-531560
meer info >>
12.1Km

BONGERS BV TANDARTSENPRAKTIJK

Boshoverweg 73/A
6002AM, WEERT
Telefoon: 0495-542188
meer info >>
14.0Km


Facings informatie

Inhoud

Wilt mooie witte tanden? Of wilt u verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Of wilt u een afgebroken tand laten repareren? Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien.

Een facing is een dun schildje van porselein of composiet dat over de voorkant van de tand kan worden aangebracht. Het voordeel is dat niet zoals bij een kroon de hele tand moet worden aangepast, maar alleen een klein beetje aan de voorzijde. Hierdoor wordt het eigen glazuur en ander tandweefsel meer behouden wat een voordeel heeft de sterkte van de tand en waardoor de zenuw beter beschermd blijft.

Wanneer maken we een facing?

Facings kunnen een uitkomst bieden bij forse verkleuringen van de voortanden, die met de huidige bleekmethodes niet te verwijderen zijn. Ook is het mogelijk kleine vormveranderingen te realiseren. Als een tand wat scheef staat, afwijkend is van vorm, maar ook als het glazuuroppervlak bijvoorbeeld erg ruw of geribbeld is, biedt een facing een goede oplossing. (Dit komt oa. voor bij aangeboren defecten zoals Amelogenesis Imperfecta.) Met een facing kunnen we dus zowel de vorm, de stand, alsook de kleur van de tand perfectioneren.

Welke verschillende soorten facings zijn er?

Er zijn momenteel twee soorten facings in gebruik, de composiet facing en de porseleinen facing.

De composiet facing
De composiet facing bestaat uit een dunne laag wit vulmateriaal, bestaande uit kunsthars gevuld met glasdeeltjes. De huidige composieten hebben een hoge kwaliteit en het grootste voordeel van deze materialen is dat de facing in een zitting kan worden aangebracht en kan worden afgewerkt. De oudere composieten hadden veel hinder van gele verkleuringen die optraden bij veroudering. Met de nieuwere composieten behoort dit tot de verleden tijd. Uiteraard is een goede verwerking van het materiaal hierbij steeds essentieel. De tand moet goed worden gereinigd en het liefst een beetje worden opgeruwd en eventuele verkleuringen moeten zoveel mogelijk worden weggeslepen. Met de ets-bonding techniek * wordt de composiet op de tand verlijmd. De composiet facing is goedkoper dan zijn porseleinen variant.

De porseleinen facing
De porseleinen facing wordt vervaardigd in twee zittingen. De tandarts slijpt in de eerste zitting een dunne laag van de tand af en maakt hiervan een afdruk. Voor de tussentijd maakt de tandarts een noodrestauratie. De tandtechnicus gaat hierna in het laboratorium de facing maken. Hiertoe moet hij ook de kleur van de tand bepalen. Dit kan zowel door de tandarts alsook door de technicus gebeuren. In een tweede zitting wordt de noodrestauratie door de tandarts verwijderd en wordt de facing ook weer met behulp van de ets-bonding techniek *geplaatst in de mond van de patiënt. Tot slot moet de facing heel precies worden afgewerkt.

Omdat de porseleinen facing buiten de mond kan worden gemaakt, heeft de tandtechnicus meer mogelijkheden om een hele mooie kleur en "inkleuring" van de facing te realiseren. Ook heeft hij bij een complexere vormgeving meer de tijd om tot een mooi resultaat te komen. Vooral als er meerdere tanden moeten worden behandeld, kan deze techniek de voorkeur verdienen boven composietfacings. De kosten van deze facings zijn uiteraard hoger. Een nadeel is dat deze facings moeilijk te repareren zijn, in tegenstelling tot de composietfacings. Als het porselein breekt, moet vaak de hele facing worden vervangen. Bij composietfacings kan men daarentegen met een kleine reparatie soms weer een acceptabel resultaat verkrijgen. Een tweede nadeel van porseleinen facings is dat er meer van de tand moet worden afgeslepen.

Waaruit bestaat de behandeling voor een facing?

Het aanbrengen van een facing verloopt in een aantal stappen. Een facing van composiet brengt de tandarts in één behandeling aan. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarom moet u minstens tweemaal naar uw tandarts.

De behandeling in stappen voor een composiet facing

  • Kiezen van de kleur
  • Eerst kiest de tandarts in overleg met u de juiste kleur van uw facing. Het effect van de gewenste kleur kan de tandarts u direct laten zien. Hij heeft verschillende kleuren tot zijn beschikking die hij met elkaar kan combineren. U kunt het vergelijken met het mengen van verschillende soorten verf.
  • Afslijpen van de tand
  • Als het nodig is, slijpt de tandarts een heel dun laagje van het oppervlak van uw tand af. Zo maakt hij ruimte voor de facing. Als dit niet gebeurt, wordt uw tand iets dikker.
  • Vastplakken van de facing
  • Voordat uw tandarts de composiet aan uw tand plakt, behandelt hij uw tand voor met een zuur. Ook brengt hij een hechtlaag aan op uw tand. Op deze laag bevestigt hij de nog zachte composiet.
  • In vorm brengen van de facing
  • Nadat uw tandarts de composiet op uw tand heeft geplakt, boetseert hij het vulmateriaal eerst globaal in de juiste vorm. De tandarts beschijnt de composiet met een blauw licht als de gewenste vorm is bereikt. Hiermee maakt hij de composiet hard. Ten slotte slijpt hij de composiet in de gewenste vorm en polijst hij het oppervlak. Dan is de facing klaar. Als u de vorm of kleur niet goed vindt, kan uw tandarts de facing, na het wegslijpen van een laagje composiet, direct corrigeren.

De behandeling in stappen voor een porseleinen facing

  • Kiezen van de kleur
  • Tijdens de eerste behandeling bepaalt uw tandarts in overleg met u de juiste kleur van de facing. Hij gebruikt daarvoor een kleurenstaal. Uw facing wordt vervolgens in het tandtechnisch laboratorium in deze kleur gemaakt.
  • Afslijpen van de tand
  • Bij een facing van porselein moet de tandarts bijna altijd glazuur wegslijpen. Een porseleinen facing moet namelijk minimaal een halve millimeter dik zijn.
  • In vorm brengen van de facing
  • Uw tandarts maakt een afdruk van uw tand. Die afdruk gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Daar maken ze uw facing in de gewenste vorm.
  • Vastplakken van de facing
  • Tijdens de tweede behandeling brengt de tandarts de facing aan. Voordat de tandarts de facing aan uw tand plakt, behandelt hij uw tand voor met een zuur. Ook brengt hij een hechtlaag aan op uw tand. Op deze laag plakt hij de facing. Als u de vorm of kleur van de facing niet goed vindt, moet een geheel nieuwe facing in het tandtechnisch laboratorium worden gemaakt.

Hoe lang gaat een facing mee?

Een facing gaat vijf tot tien jaar en soms ook langer mee. Roken en veel koffie of thee drinken, werkt verkleuring in de hand. Een facing kan slijten of beschadigen als u bijvoorbeeld tandenknarst of op uw nagels bijt. De tandarts kan een gesleten of beschadigde facing altijd repareren of vervangen. Deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.

Hoe voelt een facing?

Een facing voelt zoals een eigen tand. Misschien moet u er eerst even aan wennen. Praten kan in het begin wat problemen geven als uw tanden langer zijn gemaakt. Als de tandarts de vorm van uw tanden erg heeft veranderd, kunnen klanken wel eens vervormen. Dat gaat na een paar dagen vanzelf over.

Kun je met een facing alles eten

Met een facing kunt u alles eten. Maar u moet niet op harde dingen bijten, zoals op zuurtjes, uw nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het afscheuren van bijvoorbeeld plakband met uw tanden is af te raden.

Heeft een facing extra onderhoud nodig?

Een facing heeft geen extra onderhoud nodig. Wel zult u zoals altijd uw gebit goed moeten schoonhouden. Poets met een zachte tandenborstel. Gebruik regelmatig tandfloss om ook tussen de tanden goed te reinigen.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: Drs. R.W. Brouwer - Tandarts