Verslavingszorg in Boekel, Noord-Brabant

Verslavingszorg biedt ondersteuning en behandeling voor mensen met verslavingen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de beste aanbieders van verslavingszorg in de gemeente Boekel, zorgvuldig geselecteerd voor hun kwaliteit en effectiviteit. Vergelijk de zorgopties en maak een weloverwogen keuze voor uw herstel.

Uitgelichte verslavingsdeskundigen in (de buurt van) Boekel

Zoek naar de beste verslavingsdeskundigen in uw omgeving

Andere populaire zorgaanbieders in Boekel

Bekijk ook:

Informatie over Verslavingszorg

Verslavingszorg

De term verslaving verwijst naar gewoontes waar mensen geen weerstand aan kunnen bieden. Voorbeelden zijn verslavingen aan alcohol, drugs, medicijnen, gokken, eet- en seksverslavingen. Er wordt van verslaving gesproken als iemand:

  • Steeds meer nodig heeft van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken.
  • Ontwenningsverschijnselen krijgt bij niet gebruiken. Dit kunnen lichamelijke verschijnselen zijn, zoals zweten of trillen. Of geestelijke verschijnselen zoals onrustig zijn of in paniek raken.
  • Gebruikt om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. Iemand moet gebruiken om zich goed te voelen.
Het overwinnen van een verslaving kan een jarenlang proces zijn. Het betekent vaak dat iemand opnieuw inhoud moet geven aan zijn of haar leven. De mate waarin dit haalbaar is, verschilt per persoon. Sommige verslaafden overwinnen hun verslaving en kunnen zonder het middel leven, anderen zullen met hun verslaving moeten leren omgaan. Hoe langer iemand verslaafd is, hoe lastiger het is om het patroon te doorbreken. Ook wanneer iemand eenmaal van het middel af is, blijf hij of zij extra gevoelig voor het middel.

Ambulante en intramurale zorg

Het aanbod in de verslavingszorg varieert. Ambulante zorg Onder ambulante zorg wordt een regionale voorziening verstaan. Doel hiervan kan zijn: opvang, verzorging en/of behandeling van verslaafden. Het betreft voorzieningen die de verslaving min of meer accepteren en proberen te voorkomen dat de verslaafde verder achteruitgaat in lichamelijk en sociaal opzicht. Daarnaast betreft het hulpverleningsinstellingen die meer op behandeling gericht zijn. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de Consultatiebureaus voor Alcohol en Drugs (CAD?s). Doelen van ambulante zorg kunnen zijn:

  • Ingrijpen bij acute problemen
  • Hulp bij afkicken
  • Verbeteren van de kwaliteit van leven
  • Reguleren van gebruik
  • Voorkomen van (verdere) schade aan de gezondheid
  • Bemoeizorg: probleemgebruikers bereiken die zichzelf niet melden
  • Preventie
Intramurale zorg Intramurale zorg is intensiever dan ambulante zorg en vindt plaats in een ziekenhuis of instelling. Intramurale zorg is crisisopvang, lichamelijke ontwenning en behandeling in klinieken, therapeutische gemeenschappen of op een afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. Intramurele zorg is gericht op voorbereiding op terugkeer naar de maatschappij.

Bekijk alle informatie over Verslavingszorg