Uitgelichte podotherapeuten in (de buurt van) Oldambt
Podotherapie Martini Ziekenhuis
Groningen,
Groningen
Groningen,
Groningen
Torenbeek Schoenenspeciaalzaak
Groningen,
Groningen
Podotherapie Delfzicht Ziekenhuis
Eemsdelta,
Groningen
Zoek naar de beste podotherapeuten in uw omgeving
Andere populaire zorgaanbieders in Oldambt
Bekijk ook:
Informatie over Podotherapie
Podotherapeut
Een podotherapeut is een erkend paramedicus en behandelt mensen met voetklachten en/of klachten die (zijn) ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon. Het gaat over het algemeen om pijn aan en/of last van de voeten, enkels, knieën, benen, heupen en/of rug. Ook geven podotherapeuten preventieve adviezen en behandelen zij afwijkende teenstanden en (ernstige) huid- en nagelaandoeningen die niet door een (medisch) pedicure mogen worden behandeld. De behandelingen van een podotherapeut bestaan uit het aan de voet toepassen van corrigerende en/of beschermende technieken, zoals een orthese, schoen- en zoolcorrecties, tape en vilttechnieken en het adviseren van patiënten. Het doel van deze behandelingen is het opheffen, verminderen of compenseren van klachten. Een podotherapeut behandelt daarnaast die huid- en nagelaandoeningen waartoe een (medisch) pedicure niet bevoegd is. Bij ingroeiende nagels wordt bijvoorbeeld een op maat gemaakte beugel geplaatst (orthonyxie). Diepe likdoorns kunnen worden verwijderd en zo mogelijk wordt de oorzaak van druk en wrijving weggenomen (eventueel door hulpmiddelen). Ook behandelt een podotherapeut wonden en screent hij/zij preventief de diabetische voet reumatische voet en geeft adviezen en behandelingen om problemen aan de voeten te voorkomen. Behandeling van diabetische patiënten gebeurt zowel in particuliere praktijken, (para)medische centra als in diabetespoli (in het ziekenhuis). Op een diabetespoli maakt een podotherapeut over het algemeen deel uit van een team (para)medici. Type klachten
- Standsafwijkingen aan voeten, inclusief de tenen en de nagels.
- Klachten ten gevolg van overbelasting.
- Vermoeidheidsklachten.
- Specifieke voetproblemen bij kinderen.
- Sportblessures.
- Problemen elders in het lichaam, veroorzaakt door een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon (knie, heup, rug).
- Huid- en nagelaandoeningen in het geval een (medisch) pedicure hiertoe niet bevoegd is.
- Klachten bij patiënten die lijden aan diabetes mellitus, reumatoïde artritis of vaatlijden. Voorbeelden zijn open wonden, ulcera (een ontsteking waarbij afstervend weefsel wordt afgestoten, een dergelijke ontsteking doet zich vaak voor als een kraterachtige wond) en nagelproblemen.
Opleiding en wettelijke status
Een podotherapeut heeft de Hogere Beroepsopleiding met Bachelor-degree Podotherapie afgerond. De vierjarige opleiding wordt gegeven door de opleidingscentra Fontys Hogescholen en Saxion Hogeschool. Deze opleidingen zijn wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs en voldoen aan de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), artikel 34. Een podotherapeut kan zich verder specialiseren door middel van tweejarige post HBO-opleidingen: diabetespodotherapie en sportpodotherapie. De titel 'podotherapeut' is een bij wet beschermde titel. Ook dit is vastgelegd in artikel 34 van de Wet BIG. Podotherapeuten hebben een eigen AGB-code. De letters AGB staan voor Algemeen Gegevens Beheer Zorgverleners. Dit is een register waarin gegevens van alle officiële zorgverleners in Nederland worden vastgelegd. Al die gegevens zijn voorzien van een unieke codering; de AGB-code. De AGB-code van podotherapeuten begint met de cijfers 26. Podotherapeut is één van de twaalf in Nederland erkende paramedische beroepen. Sinds augustus 2011 is de Podotherapeut Direct Toegankelijk. Dit betekent dat een verwijzing van een arts of specialist niet meer noodzakelijk is. Wel wordt in geval een patiënt zonder verwijzing een afspraak maakt een verplichte screening gedaan om te beoordelen of de klacht en de hulpvraag van de patiënt door de betreffende Podotherapeut behandelt kan en mag worden. Ook dit is geregeld in de Wet-BIG. Podotherapeuten zijn in Nederland op het gebied van de voetzorg de enige beroepsbeoefenaren met een HBO-opleiding die wettelijk is erkend door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs. Podotherapeuten zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten, voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen, worden regelmatig op hun functioneren en kennis getoetst en staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. In dit register zijn ook andere paramedici opgenomen.