zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Neurofeedback >> Drimmelen
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

NEURO FB FUNCTIONEER BETER

Ophemertstraat 19
5045TD, TILBURG
Telefoon: 013-5169916
meer info >>
19.5Km

BIOMETRISCH CENTRUM DEN BOSCH

Kraanvogellaan 13/B
5221GA, DEN BOSCH
Telefoon: 06-51024836
meer info >>
33.1Km

BMC HELMOND

Vossenbeemd 110/B
5705CL, HELMOND
Telefoon: 06-12378920
meer info >>
67.0Km

PCS-NEUROFEEDBACK

Amstelstraat 1
4388RJ, OOST-SOUBURG
Telefoon: 0118-637374
meer info >>
85.8Km


Neurofeedback informatie

Inhoud

Neurofeedback wordt ook wel EEG biofeedback of neurotherapie genoemd en is een trainingsmethode met als doel de hersenen op een specifieke wijze te trainen. Door deze methode 'leren' de hersenen beter te functioneren. Ze leren zichzelf als het ware beter te besturen. Het is een methode om een verstoorde hersenactiviteit (EEG of elektro-encefalogram) zonder medicijnen weer in evenwicht te brengen.

Neurofeedback training kan onder andere worden toegepast bij:

  • Concentratieproblemen
  • ADHD en ADD
  • Autisme en PDD-NOS
  • Epilepsie
  • Depressie
  • Burnout en stress
  • Migraine
  • Slaapstoornissen
  • Dyslexie en dyscalculie
  • Traumaverwerking en PTSS

Prestatiebevordering
Ook topsporters en mensen die werken op hoog organisatorisch of artistiek niveau kunnen baat hebben bij neurofeedback. Deze vorm van behandeling wordt 'peak performance' genoemd. Peak performance betekent dat het brein op een optimaal niveau functioneert. Alles lijkt vloeiend te gaan, men voelt zich goed, zowel mentaal als fysiek. Het kan betekenen dat iemand beter in contact is met zijn lichaam en dat sport op een hoger niveau uitvoerd wordt. Het kan ook betekenen dat de mogelijkheid wordt ontwikkeld om creativiteit beter te benutten en om meer helderheid in het werk te scheppen.

Hoe werkt neurofeedback?

Neurofeedback is gebaseerd op het principe van operante conditionering. Operante conditionering is een techniek waarbij men gedrag beïnvloedt door middel van beloning en straf. In het geval van neurofeedback wil men de hersengolven beïnvloeden.

Om dit te laten gebeuren worden bepaalde drempelwaarden ingesteld, die bepalen hoeveel van een bepaalde frequentie men moet produceren. Zodra de hersenen de gewenste activiteit produceren, wordt dit beloond met behulp van een animatie op een TV-scherm of door het horen van een piepje.
Wanneer dit gebeurt 'weten' de hersenen dat ze de juiste frequenties hebben geproduceerd. Als gevolg hiervan gaan ze dit vaker doen. Dit wordt een aantal sessies herhaald totdat de hersenen het zonder deze feedback kunnen.

Wanneer men begint met neurofeedback weet men vaak niet wat te doen om feedback te krijgen. Na een tijdje komt men erachter dat het eigenlijk vanzelf gaat. Het uiteindelijke doel van de training is het leren herkennen van de juiste toestand en dit te produceren wanneer men maar wilt. Het blijft uiteindelijk vaak lastig om onder woorden te brengen wat men nu geleerd heeft.

Intake

Voordat neurofeedbacktraining begint is uitgebreide diagnostiek essentieel. De eerste afspraak bestaat altijd uit een intake waarin de klachten worden besproken. Tevens wordt standaard een korte neuropsychologische screening gedaan en een (Q)EEG onderzoek. QEEG is een vorm van hersenonderzoek om te beoordelen of de klachten die iemand ervaart terug te zien zijn in de hersenen. QEEG wordt onder andere ingezet om te beoordelen of neurofeedback als behandeling geschikt is.
Na de diagnostische fase wordt een individueel trainingsprogramma gemaakt.

Aantal behandelingen

Het aantal sessies dat nodig is, verschilt per persoon. Het is gebruikelijk om eerst tien sessies af te spreken en daarna te kijken of het zin heeft verder te gaan met de behandeling. Gemiddeld zijn ongeveer twintig tot veertig sessies nodig, afhankelijk van de soort klacht en hoe de hersenen op de behandeling reageren.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden neurofeedback vanuit de aanvullende verzekering en soms valt neurofeedback onder de dekking van alternatieve geneeswijze. Informeer hiervoor bij uw neurofeedback therapeut.