zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

CARINTREGGELAND VOEDING & DIEETADVIES

H. Hartstralaan 100
7555PJ, HENGELO (OV)
Telefoon: 074-3677111
meer info >>
13.1Km

ERGO-FACTO

S.L. Louwesstraat 21
7545ER, ENSCHEDE
Telefoon: 06-50653610
meer info >>
21.5Km

ERGOTHERAPIE SALLAND

Brugstraat 32
8102ES, RAALTE
Telefoon: 06-45042866
meer info >>
22.7Km

KINDERERGOTHERAPIE PRAKTIJK MONIQUE MOLLINK

Rietzanger 12
8103EN, RAALTE
Telefoon: 0572-366423
meer info >>
22.8Km

ERGOTHERAPIE TWENTE

Geessinkbrink 7
7544CW, ENSCHEDE
Telefoon: 06-49723376
meer info >>
22.8Km


Ergotherapie informatie

Inhoud

Ergotherapie is een paramedische discipline die zich richt op het weer mogelijk maken van het zelfstandig uitvoeren van de dagelijkse activiteiten bij mensen die door een ziekte of handicap een lichamelijke beperking hebben opgedaan.

De term ergotherapie is afkomstig van het Griekse "ergos" wat handeling, werk of daad betekent. Vroeger was ergotherapie bekend als arbeidstherapie, maar deze term is verouderd.

Problemen in dagelijkse activiteiten

Aan de hand van een kennismakingsgesprek bepalen ergotherapeut en cliënt (systeem) samen de belangrijkste problemen bij dagelijkse activiteiten op verschillende gebieden, zoals:

  • Zelfredzaamheid of ADL (Activiteiten van het Dagelijks Leven)(b.v. wassen en aankleden)
  • Productiviteit (b.v. werken, school)
  • Vrije tijd (b.v. hobby's)
  • Wonen (b.v. aanpassen van keuken, trappen)
  • Mobiliteit (b.v. gangreëducatie, rolstoeltraining, ...).

In deze fase wordt kan ook informatie verzameld worden met behulp van interviewmethoden als COPM en OPHI en observatiemethoden als AMPS en PRPP.

Doelen voor behandeling

Op basis van het verkennend gesprek, de verrichte informatieverzameling en de wensen van cliënt(systeem) worden de doelen van de behandeling opgesteld. Deze worden bij voorkeur geformuleerd in lange- en kortetermijndoelstellingen.

  • De lange termijn doelstelling (LTD) beantwoordt vragen zoals 'wat zal de cliënt bereikt hebben op het einde van de revalidatieperiode' of 'welk doel willen we bereikt hebben na een jaar?' Bijvoorbeeld: de cliënt kan zich na drie maanden revalidatie binnenshuis zelfstandig verplaatsen over korte afstanden met behulp van een elektrische rolstoel.
  • De korte termijn doelstelling (KTD) beantwoordt vragen als 'welke vaardigheden moet de cliënt nog verwerven om een LTD te kunnen bereiken?' Bijvoorbeeld: om zich zelfstandig te kunnen verplaatsen met een elektrische rolstoel moet de cliënt voldoende kracht in arm en hand hebben, de rolstoel leren besturen en voldoende aandacht hebben voor het parcours en eventuele hindernissen.

Vervolgens zoekt de ergotherapeut (steeds in overleg met de cliënt of zijn naaste omgeving) mogelijkheden om de problemen op te lossen. De cliënt kan een activiteit opnieuw leren, op een andere manier leren uitvoeren of met hulp van hulpmiddelen en aanpassingen leren uitvoeren. Ergotherapeuten geven eveneens advies over verplichte en mogelijke aanpassingen voor re-integratie thuis, op werk en in openbare gebouwen.

Werkvelden

Het werk van ergotherapeuten is onder te verdelen in vier pijlers:

  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Geriatrie
  • Ontwikkelingsstoornissen
  • Fysieke revalidatie

Organisaties waar ergotherapeuten werken zijn onder meer ziekenhuizen, revalidatiecentra, onderwijsinstellingen, instellingen voor welzijnszorg zoals beschutte werkplaatsen, dagverzorgingscentra, verpleeg- of verzorgingshuizen, woonvoorzieningen voor mensen met een geestelijke beperking of zelfstandig in een eigen praktijk. Ook kan een ergotherapeut als indicatiesteller gaan werken voor de AWBZ (bij een CIZ) of Wmo (bij een gemeente).

Opleiding

Ergotherapie is een vier-jarige HBO opleiding, met een HAVO of MBO diploma te volgen aan de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, de Hogeschool Zuyd en de Hogeschool Rotterdam. Na afstuderen ben je als ergotherapeut Bachelor of Health.