zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

PARANT-SCHEIDINGSBEMIDDELING

Spechtenkamp 233/A
3607KN, MAARSSEN
Telefoon: 06-22794855
meer info >>
3.8Km

NOTARIS PRAKTIJK JANSEN & PARTNER

Bisonspoor 1225
3605KZ, MAARSSEN
Telefoon: 0346-566434
meer info >>
4.3Km

SHIODA ADVOCATEN

s-Gravelandseweg 57
1217EH, HILVERSUM
Telefoon: 035-6218999
meer info >>
13.1Km

KOUWENBERG BOSMAN FOKKER ADVOCATEN

Steijnlaan 8
1217JS, HILVERSUM
Telefoon: 035-6219510
meer info >>
13.1Km

VAN GESTEL & VAN DER SCHRAAF FAMILIERECHT

Utrechtseweg 63
1213TL, HILVERSUM
Telefoon: 035-6210330
meer info >>
13.3Km


Echtscheidingsmediation informatie

Gaat u het scheidingstraject in dan is het goed dat u weet dat dit op verschillende manieren kan gebeuren. Dit geldt zowel voor beëindiging van een huwelijk als voor beëindiging van een geregistreerd partnerschap waarbij minderjarige kinderen waarover u het gezag heeft zijn betrokken.

U kunt eenzijdig de echtscheiding aanvragen bij de rechter. Pas als de echtscheiding is uitgesproken komt de verdeling van de spullen en gelden (de zogenoemde "boedel") aan de orde. Het komt helaas vaak voor dat ook hier een gang naar de rechter voor nodig is. Dit gehele traject duurt vaak erg lang, soms wel jaren, is zeer kostbaar en geeft veel onrust en stress. In dit proces staat u letterlijk tegenover elkaar bij de rechter.

Dit kunt u voorkomen door een gemeenschappelijk verzoek tot scheiding in te dienen. Tegelijk met dit verzoek wordt een convenant ingediend waarin alle gemaakte afspraken, van de omgangsregeling met de kinderen tot en met de verdeling van de boedel en pensioenen, zijn opgenomen. Op het moment dat de rechter de scheiding uitspreekt is de gehele scheiding geregeld.

Indiening van een gemeenschappelijk verzoek heeft grote voordelen:

  • U hoeft niet zelf naar een advocaat of naar de rechtbank.
  • U bespaart flink op de kosten.
  • Alle afspraken zijn afdwingbaar doordat de rechter het convenant opneemt in zijn uitspraak. De praktijk leert dat er geen of veel minder onenigheid ontstaat omdat de afspraken duidelijk zijn vastgelegd. Mocht er in de toekomst toch onenigheid ontstaan, dan is er geen gang naar de rechter nodig om nakoming af te kunnen dwingen.

Maar hoe komt u nu tot goede afspraken? Hiervoor is het mediationtraject zeer geschikt. Een mediator helpt partijen om te komen tot goede afspraken en legt deze vast in een convenant en eventueel een ouderschapsplan. Voor de indiening hiervan bij de rechter is verplicht een advocaat nodig, maar vaak regelt de mediator dit voor u. U hoeft dit dan niet alsnog zelf te doen. Het is raadzaam van te voren goed bij de mediator te informeren wat deze wel en niet tot zijn werkzaamheden rekent.

Mediation is ook op toevoeging mogelijk. Dit betekent dat u, als u onder een bepaalde grens blijft met uw inkomen en vermogen, alleen een eigen bijdrage voor de mediation hoeft te betalen. Deze is maximaal 5 103,- (2013). Dit kan echter alleen via NMI-registermediators die tevens gespecialiseerd NMI-familiemediator zijn en staan ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: mr. J.R.C. Lesage-den Hollander