zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Apotheek >> Linschoten
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

BOSKOOPSE APOTHEEK

Boomgaard 213
2771PD, BOSKOOP
Telefoon: 0172-217834
meer info >>
17.8Km

SERVICE APOTHEEK WOERDEN

Rubensstraat 54
3443GG, WOERDEN
Telefoon: 0348-500294
meer info >>
3.8Km

OUDEWATER APOTHEEK

Leeuweringerstraat 11
3421AA, OUDEWATER
Telefoon: 0348-561382
meer info >>
5.6Km

VELDHUIZEN FLEIR KRING APOTHEEK

Molenpolder 26
3453NZ, DE MEERN
Telefoon: 030-6629160
meer info >>
6.8Km

BATAU APOTHEEK DE

Dukatenburg 18
3437AC, NIEUWEGEIN
Telefoon: 030-6044050
meer info >>
11.2Km


Apotheek informatie

Een apotheek heeft tot taak medicijnen die door artsen worden voorgeschreven (op recept) aan de patiënten te verstrekken en er uitleg bij te geven zodat deze goed gebruikt kunnen worden. Ook medicijnen waarvoor geen recept nodig is worden door de apotheek afgeleverd. Een apotheker is een belangrijke schakel in de gezondheidzorg. Hij kent de toepassing, de wijze van gebruik van middelen en weet van mogelijke risico's bij gebruik van het middel, al dan niet in combinatie met andere middelen (die soms door andere artsen aan dezelfde patiënt zijn voorgeschreven) of bijvoorbeeld bij zwangerschap of borstvoeding.

Historie

Apotheek is de naam van de plek waar medicijnverkoop plaats heeft en, alhoewel tegenwoordig steeds minder, medicijnen gemaakt worden. Het woord apotheek komt uit het Grieks en betekent 'bergplaats'. Het werd gebruikt voor de ruimte (apotheca) in een klooster waar de geneeskrachtige kruiden werden bewaard.

Soorten apotheken

Er zijn verschillende soorten apotheken: apotheken die medicatie en medische hulpmiddelen leveren aan patiënten in het ziekenhuis (intramurale zorg; de ziekenhuisapotheek) en de apotheken die leveren aan patiënten buiten het ziekenhuis (extramurale zorg; de apotheek op de hoek).

De ziekenhuisapotheek (Intramurale farmaceutische zorg)
De ziekenhuisapotheek maakt de bereiding en levert medicijnen af aan patiënten in een ziekenhuis. De geleverde artikelen kunnen verschillen van standaard medicatie die in de extramurale zorg geleverd wordt. In Nederland worden de kosten voor deze medicatie betaald uit het ziekenhuisbudget.

De apotheek op de hoek (Extramurale farmaceutisch zorg)

  • De openbare apotheek - de normale stads- of dorpsapotheek.
  • De dienstapotheek: een apotheek die alleen tijdens de avond, nacht en in het weekend open is.
  • De transmurale of poliklinische apotheek: een apotheek die in een ziekenhuis gevestigd is, maar ook middelen aflevert aan mensen die niet in het ziekenhuis liggen.
  • De internet-apotheek: een apotheek waar gebruikers online medicatie kunnen bestellen.

Apothekers in Nederland zijn verenigd in de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, kortweg KNMP.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: Drs. P.A. Mourad - Apotheker