zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Dossier >> Gezond eten en bewegen
Gezond eten en bewegen

Inhoud

In deze tijd wordt er veel gesproken en geschreven over gezond eten en bewegen. Een gezond voedingspatroon is goed, maar wat is dat nu?

Gezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon is 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Wat belangrijker is, is hoe je erover denkt. Ben je altijd met eten bezig? Die kans is groot wanneer je jezelf een te strikt dieet oplegt dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt met als gevolg dat je hele leven om eten draait.

Je lichaam zit ingenieus in elkaar. Het is een perfect systeem wat niemand op deze wereld helemaal begrijpt. Wat we wel begrijpen is dat het niet zoals een machine is; een vooraf bepaald aantal calorieën gaat erin, wordt verbrand en de rest als afval en/of opslag wordt gebruikt. Ieder lichaam werkt op zijn manier onder invloed van de genen die het heeft.
We weten dat het systeem ervoor zorgt dat het mensenras in stand blijft, door zo zuinig mogelijk met energie (calorieën) om te gaan. Dit gebeurt door hormonen die het lichaam sturen.

De oermens zit nog in onze genen. In de oertijd was er niet veel eten voorradig, dus wanneer er eten was, at de oermens veel. Dit om reserve op te bouwen. Om te zorgen dat men niet ondervoed raakte, was het noodzakelijk om zo min mogelijk te bewegen want dan werd het eten niet verbrand. Met als gevolg dat we nu nog steeds niet graag bewegen en wel graag eten.
De omgeving is wel veranderd, ons lichaam niet.

Dan kun jij met je hoofd bedenken dat je een bepaald gewicht wilt bereiken, wanneer je lichaam een ander ideaal gewicht heeft, is het vechten. Vechten tegen biologie, psychologie en in deze huidige tijd in deze omgeving ook tegen sociologie. (Dit betekent: De hele dag word je blootgesteld aan constante verleidingen om te eten.) En dat verlies je. Het is geen eerlijk gevecht.

Veroordeel jezelf niet

Jezelf veroordelen of naar beneden halen omdat de zoveelste lijnpoging mislukt is, helpt niet. Het heeft geen zin, omdat het niet waar is dat je een slappeling bent of geen wilskracht hebt.
Door hier inzicht in te krijgen, krijg je zeggenschap over je eten. Je komt in evenwicht. Daardoor kun je eten wat je wilt, zonder te zwaar te worden.
Uit onderzoek blijkt dat diëten of streng lijnen niet helpt. Sterker nog, je wordt er alleen maar zwaarder van. Doordat je consequent te weinig voeding binnenkrijgt, gaat je lichaam op standje zuinig. Op een gegeven moment eet je bijna niets meer en toch val je niet af. Het is belangrijk dat je de achterliggende oorzaken van aankomen leert kennen.

Vicieuze cirkel

De gedachten dat je zondigt zorgt dat je je slecht gaat voelen.

Een crashdieet is niet de oplossing. Een voedingspatroon vinden wat je je hele leven volhoudt en waar je niet zwaarder van wordt. Dat is de manier.

Hieronder wat tips om dit te bereiken:

Neem kleinere borden.
In verhouding met 50 jaar geleden, is wat wij een normaal portie vinden met 33% vermeerderd. Op een groot bord lijkt een portie minder. Op een klein bord kan niet zoveel, de coördinatie van ogen en hersenen zorgen dat je wel een verzadigd gevoel hebt als je bord leeg is.

Koop geen grootverpakkingen van ongezond voedsel.
Ze noemen het voordeel, de enige die er voordeel bij heeft is de supermarkt omdat deze meer verkoopt. Doordat je grotere en meerdere verpakkingen hebt, eet je meer. Onbewust krijg je de boodschap mee dat veel eten ok is.

Eet met mes en vork.
Hierdoor eet je langzamer en krijgt je lichaam de tijd om het gevoel van genoeg door te geven aan je hersenen.

Creëer meer beweging in je dagelijks leven.
Ga lopen in plaats van fietsen, ga fietsen in plaats van met de auto. Pak de trap in plaats van de lift. Ga wandelen in plaats van bij elkaar op bezoek te komen en te zitten.

Eet voedsel waar je "moeite" voor moet doen.
B.v. kip kluiven, pistache noten, sinaasappel.

Wanneer je gaat sporten, doe het samen.
Je kunt elkaar motiveren en wanneer je met een ander hebt afgesproken, is de kans groter dat je gaat.

De slankheidsmythe

Voor veel vrouwen is hun figuur een centrale identiteitsbepalende factor. Als reden om af te vallen wordt ook wel het gezondheidsrisico genoemd van een dik lichaam, maar voorop staat toch meestal de uiterlijke presentatie. (bewust en/of onbewust). Ook voor het maatschappelijk functioneren wordt een aantrekkelijk figuur (tegenwoordig wordt dat gezien als slank) als van essentieel belang ervaren. Slankheid geldt in onze westerse samenleving als voorwaarde voor interpersoonlijk en maatschappelijk succes.

Iemand met een mooi uiterlijk wordt positiever beoordeeld, krijgt eerder een baan, heeft een sterkere positie op de huwelijksmarkt en kan in moeilijke situaties vaker rekenen op hulp.

Kennelijk is het lichaam van een vrouw erg belangrijk voor haar persoonlijke identiteit. En ze toets zich daarbij aan een ideaalbeeld dat ze voor ogen heeft. Het feit dat jonge meisjes de voorkeur geven aan slanke, boven dikke poppen bewijst dat dit beeld al vroeg wordt gevormd.

Ook in de romanliteratuur, films, series vinden we het slankheidsideaal terug. De heldin van het verhaal, de goede, is altijd slank.

Zoals de cultuurfilosofe Susan Bordo aangeeft, heeft afkeer van vet ook een morele achtergrond. In tegenstelling tot vorige eeuwen, waarin het lichaamsvet een symbool vormde voor iemands sociale positie, wordt de hoeveelheid vet op je lichaam nu gezien als een indicatie van de mate waarin je weerstand weet te bieden aan alle verleidelijkheden waar we tegenwoordig mee worden overladen.

Er zijn heel wat mythes zoals je kan zien "slank zijn".
Vrouwen die (onbewust) ervan overtuigd zijn dat met "slank zijn" alle problemen zijn opgelost. Echter het tegenovergestelde is waar!
Het psychisch welbevinden is niet gediend me excessief lijnen. Een vrouw moet er heel wat voor doen om een "dun" ideaal te bereiken en dat voortdurend hongeren is natuurlijk allerminst bevrijdend. En het falen van dieet na dieet is ook niet bevorderlijk voor het zelfbeeld en haar persoonlijke identiteit.

Jo jo effect

Wanneer je een streng dieet volgt en afvalt en in korte tijd weer aankomt, spreken we van jo-jo effect. Meestal wordt je zwaarder na een dieet. Dit is ongezond voor je lichaam. Langzaam afvallen en dit zo houden. Dat is de gezonde manier. Dit doe je door inzicht waarom je eet en een patroon creëren van bewegen wat je volhoudt.

Voor meer informatie:
www.foodmentalist.nl
Telefoon: 06 - 43671096