Winterblues - Midden-Drenthe, Drenthe

Op deze pagina vindt u een zorgvuldig samengestelde lijst van de beste specialisten in Midden-Drenthe, Drenthe voor het verlichten van de winterblues. Ontdek professionals die u kunnen helpen om de somberheid van de winter te overwinnen en uw welzijn te bevorderen.

Uitgelichte Winterblues specialisten in Midden-Drenthe

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Winterblues

De winterblues, ook wel winterdip of 'sub-sad' is een lichtere variant van de winterdepressie. De aandoening heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de seizoensvariaties in licht waardoor onze biologische klok verstoord raakt en niet meer 'gelijk loopt' met het daglicht. Iedereen heeft er wel eens last van als het dagenlang somber weer is, circa één op de tien tot twintig mensen hebben daar dan zoveel last van dat ze moeite hebben om nog normaal te functioneren. De winterblues komen vooral voor bij vrouwen. Kenmerkende symptomen van de winterblues zijn:

  • Moe en lusteloos;
  • Prikkelbaar;
  • Moedeloos;
  • Teruggetrokken
  • Overdreven eten en slapen
  • Gewichtstoename
Er zijn verschillen tussen winterdepressies en niet-seizoensgebonden depressies. Iemand die aan een niet-seizoensgebonden depressie lijdt voelt zich ook voortdurend moe, maar kan de slaap niet vatten. Een tweede verschil is de trek in zoetigheid. Wie lijdt aan een niet-seizoensgebonden depressie heeft helemaal geen eetlust en zal eerder vermageren dan aankomen. Mensen met een winterdepressie reageren goed op licht. Een winterdepressie wordt daarom vaak behandeld met lichttherapie.

Oorzaken

Op een zonnige dag schommelt de verlichtingssterkte (die wordt uitgedrukt in lux) tussen de 10.000 en 100.000 lux. Op een sombere, bewolkte dag is dit in sommige gevallen slechts 1000 lux en in een kantooromgeving zelfs maar 500 lux. Licht, dat via de retina in het oog tot ons nemen, heeft een enorme invloed op het menselijke lichaam. De pijnappelklier in onze hersenen scheidt gedurende de nacht het hormoon melatonine af. Melatonine zet het slaapmechanisme in gang en speelt ook een rol in de interne regeling van de biologische klok. Men gaat ervan uit dat een teveel aan melatonine een deprimerende invloed heeft en dat door het gebrek aan licht gedurende de wintermaanden bij sommige mensen het effect hiervan in de winterblues tot uiting komt. Als er minder licht is schakelt de natuur over op een trager ritme. Bij mensen die gevoelig zijn voor de winterblues wordt de activiteit in die mate vertraagd, dat het normale functioneren uit balans raakt.