Voedselvergiftiging - Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland

Op deze pagina vindt u een zorgvuldig samengestelde lijst van de beste specialisten op het gebied van voedselvergiftiging in Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland. Ontdek betrouwbare en ervaren professionals die u kunnen ondersteunen bij uw gezondheid en herstel.

Uitgelichte Voedselvergiftiging specialisten in Alphen aan den Rijn

Huisartsenpraktijk Zwammerdam

Alphen aan den Rijn,
Zuid-Holland

Bekijk

Huisartsenpraktijk Zevenbergen

Alphen aan den Rijn,
Zuid-Holland

Bekijk

Huisartsenpost Alphen

Alphen aan den Rijn,
Zuid-Holland

Bekijk

Wiechen R J M P van

Alphen aan den Rijn,
Zuid-Holland

Bekijk

Praktijk Rakers H P & Baars J P A

Alphen aan den Rijn,
Zuid-Holland

Bekijk

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Voedselvergiftiging

Bij een voedselvergiftiging veroorzaakt een giftige stof in het eten dat je ziek wordt. Meestal zijn het niet de bacteriën zelf die de voedselvergiftiging veroorzaken, maar de gifstoffen (toxines) die door de bacteriën geproduceerd zijn. Dit kan o.a. gebeuren wanneer eten verkeerd bewaard wordt/is. Deze gifstoffen kunnen nog lang op het voedsel blijven zitten, ook al zijn de bacteriën niet meer aanwezig. Het verhitten van eten zorgt er wel voor dat de bacterie dood gaat, maar in veel gevallen maakt het de gifstof niet onschadelijk. Voedselvergiftiging beperkt zich in de meeste gevallen tot het maag-darm kanaal. Voedselvergiftiging kan komen door:

  • een bacterie;
  • stoffen die een bacterie afscheidt;
  • een virus;
  • bij kinderen: een eencellige parasiet.
Voedselvergiftiging door een bacterie komt bij volwassenen het meest voor. Bij kinderen zijn eencellige parasieten in de meeste gevallen de boosdoeners. Een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Bij een voedselinfectie zijn bacteriën, virussen of parasieten in het voedsel de boosdoeners.

Soorten voedselvergiftiging

Bacteriën en toxines zijn de belangrijkste veroorzakers van voedselvergiftiging. Daarnaast kunnen ook virussen een bron van besmetting zijn (dit wordt vaak gezien bij schaap en schelpdieren). Ook kan een hoog pesticidegehalte de oorzaak van voedselvergiftiging zijn. Bij een bacteriële voedselvergiftiging worden de verschijnselen niet veroorzaakt door de bacterie zelf, maar door door de bacteriën geproduceerde gifstoffen (toxines). Deze kunnen nog in het voedsel aanwezig zijn, ook al zijn de bacteriën zelf gedood (bijvoorbeeld door koken). Voorbeelden van bacteriële voedselvergiftiging zijn:

  • Botulisme, veroorzaakt door een eiwit gevormd door de bacterie Clostridium botulinum;
  • Diarree veroorzaakt door toxines gevormd door Bacillus cereus in opgewarmde rijst of pasta;
  • Braken door toxines gevormd door Staphylococcus aureus.
Een bacteriële voedselvergiftiging staat los van bederf; Het product ziet er nog gewoon uit en ruikt ook normaal.