Uitgelichte Voedselvergiftiging specialisten in Lelystad
Lelystad,
Flevoland
Almere,
Flevoland
Noordoostpolder,
Flevoland
Gezondheidscentrum GOED De Schans
Dronten,
Flevoland
Noordoostpolder,
Flevoland
Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving
Bekijk ook:
Voedselvergiftiging
Bij een voedselvergiftiging veroorzaakt een giftige stof in het eten dat je ziek wordt. Meestal zijn het niet de bacteriën zelf die de voedselvergiftiging veroorzaken, maar de gifstoffen (toxines) die door de bacteriën geproduceerd zijn. Dit kan o.a. gebeuren wanneer eten verkeerd bewaard wordt/is. Deze gifstoffen kunnen nog lang op het voedsel blijven zitten, ook al zijn de bacteriën niet meer aanwezig. Het verhitten van eten zorgt er wel voor dat de bacterie dood gaat, maar in veel gevallen maakt het de gifstof niet onschadelijk. Voedselvergiftiging beperkt zich in de meeste gevallen tot het maag-darm kanaal. Voedselvergiftiging kan komen door:
- een bacterie;
- stoffen die een bacterie afscheidt;
- een virus;
- bij kinderen: een eencellige parasiet.
Soorten voedselvergiftiging
Bacteriën en toxines zijn de belangrijkste veroorzakers van voedselvergiftiging. Daarnaast kunnen ook virussen een bron van besmetting zijn (dit wordt vaak gezien bij schaap en schelpdieren). Ook kan een hoog pesticidegehalte de oorzaak van voedselvergiftiging zijn. Bij een bacteriële voedselvergiftiging worden de verschijnselen niet veroorzaakt door de bacterie zelf, maar door door de bacteriën geproduceerde gifstoffen (toxines). Deze kunnen nog in het voedsel aanwezig zijn, ook al zijn de bacteriën zelf gedood (bijvoorbeeld door koken). Voorbeelden van bacteriële voedselvergiftiging zijn:
- Botulisme, veroorzaakt door een eiwit gevormd door de bacterie Clostridium botulinum;
- Diarree veroorzaakt door toxines gevormd door Bacillus cereus in opgewarmde rijst of pasta;
- Braken door toxines gevormd door Staphylococcus aureus.