Voedselallergie

Op deze pagina ontdekt u de beste voedselallergie specialisten van Nederland, die u voorzien van deskundig advies en behandelingen op maat. Laat uw zorgen over voedselallergieën achter u en krijg de ondersteuning die u verdient.

Uitgelichte voedselallergie specialisten

Vind een voedselallergie specialist in uw regio

Informatie over voedselallergie

Voedselallergie

Mensen met voedselallergie worden ziek van gewone voedingsmiddelen. Voedselallergie komt bij zuigelingen en jonge kinderen vaker voor dan bij volwassenen. Doordat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn, kan het voorkomen dat de eiwitten in de voeding niet helemaal afgebroken worden. Deze wat grotere deeltjes kunnen gemakkelijker allergieën oproepen, zoals bijvoorbeeld een allergie voor koemelkeiwit bij baby's. Bij volledige rijping van de darmen, na ruim een jaar, kunnen deze eiwitten vaak wel verdragen worden. Ook bij oudere kinderen en volwassenen komt voedselallergie voor. Het afweersysteem in het lichaam reageert versterkt op de opgenomen eiwitten. De meeste allergische reacties ontstaan op koemelk, schaaldieren, schelpdieren, vis, kippenei, noten, pinda, soja, appel en sesamzaad. Er wordt, bij allergische mensen, tegen deze eiwitten antistoffen aangemaakt, die bij niet-allergische mensen niet worden aangemaakt. De reactie van de antistoffen geven de uiteindelijk de klachten. Een kenmerk is dat op hetzelfde voedingsmiddel altijd dezelfde klachten ontstaan. De ernstigste, vaak zeer snel verlopende allergische reactie kan dodelijk zijn. Deze reactie heet anafylaxie. Voedselallergie en voedselovergevoeligheid zijn twee verschillende aandoeningen die echter vaak met elkaar worden verward. Dat is ook niet vreemd omdat de symptomen erg veel op elkaar lijken. Bij een allergische reactie kunnen de klachten snel optreden en heftig verlopen bij niet-allergische reacties treden ze meestal binnen maximaal 48 uur op. Kinderen kunnen helemaal over een voedselallergie heen groeien. Maar het kan ook zijn dat een kind levenslang last van een voedselallergie houdt.

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie is een abnormaal sterke reactie van het afweersysteem op bepaalde eiwitten in ons voedsel. Deze eiwitten worden allergenen genoemd. Omdat het lichaam deze allergenen als indringers ziet, die onschadelijk gemaakt moeten worden reageert het lichaam met het vormen van antistoffen. Iedere keer als het allergeen wordt herkend, komen de antistoffen direct in werking (de term hiervoor is ?sensibilisatie?). Als reactie komen allerlei stoffen in het lichaam vrij, waaronder histamine. Dit is de allergische reactie. Afhankelijk van waar in het lichaam deze reactie plaatsvindt ontstaan er bepaalde klachten.

Oorzaak

Er zijn twee factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een voedselallergie; erfelijkheid en blootstelling aan het bepaalde allergeen. Erfelijk Het krijgen van allergieën is meestal erfelijk en aangeboren. Iemand kan een aanleg voor een allergie hebben, zonder dat hij/zij klachten heeft. Normaal gesproken is de kans op het ontwikkelen van een voedselallergie bij twee niet-allergische ouders circa 10 procent. Als iemand 1 allergische ouder heeft bestaat er meer kans om een allergie te ontwikkelen, als beide ouders allergisch zijn, is die kans nog veel groter (tot wel 80 procent). Blootstelling Erfelijke aanleg alleen is niet genoeg om allergisch te worden. Er dient ook nog contact met het allergene voedingsmiddel te zijn omdat daarna pas een reactie optreedt. In het eerste contact met het allergeen treedt sensibilisatie op en vanaf dat moment reageert iemand allergisch op dat bepaalde allergeen.

Waar kan het zich in uiten

  • Maag en darmklachten: overgeven, buikpijn, brandend maagzuur, kolieken, diarree of juist verstopping;
  • Oogklachten: jeuk, roodheid van oogslijmvliezen, tranen, vochtophoping onder de ogen;
  • Luchtwegen: verstopte neus, loopneus, astma, benauwdheid, piepende ademhaling, kortademigheid, heesheid, droge hoest, jeuk;
  • Huidklachten: roodheid, galbulten, jeuk, uitslag, eczeem, netelroos, oedeem;
  • Hart- en vaatklachten/anafylaxie: snelle pols, lage bloeddruk, duizeligheid, flauwte, bleekheid, zweten, bewusteloosheid (shock);
  • Algemene klachten zoals migraine en gewrichtsklachten.

Voedselallergie video's

Leven met voedsel allergie

Sophie en Julliette de Schepper vertellen hoe het is om als kind met voedselallergie door het leven te moeten gaan.

Voeding en allergie

Video van StudiumGenerale UU waarin dr. André Knulst verteld over voedselallergie.