Uitgelichte verslaving specialisten
Maassluis,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Den Haag,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een verslaving specialist in uw regio
Informatie over verslaving
Verslaving
De definitie van verslaving is: een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten. Het gedrag van de persoon is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel, of het handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten. Als het lichaam deze stof of gewoonte dan moet loslaten kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden bij deze persoon. Uit bovenstaande definitie blijkt dat een verslaving kan bestaan uit een verslaving aan een gewoonte, gebruik of handeling, of aan een middel. Je spreekt van een verslaving als je geen controle meer hebt maar je leven laat leiden door het gedrag of het middel waar je aan verslaafd bent en als er consequenties zijn verbonden aan dit controleverlies. Denk hierbij aan het missen van belangrijke (werk)afspraken, baanverlies, verstoorde (familie/gezin/vriendschap-)relaties etc.
Indelingen
Er is een hoofdindeling te maken in gedragsverslavingen en middelenverslavingen. In de rubrieken hieronder wordt er dieper ingegaan op deze hoofdindeling. Daarnaast is er nog een indeling te maken in geestelijke afhankelijkheid en lichamelijke afhankelijkheid. Bij geestelijke afhankelijkheid kan iemand zo sterk naar een stof verlangen dat alle gedachten draaien om het gebruiken en verkrijgen van die stof. Het gevoel bestaat er niet zonder te kunnen maar lichamelijk is dat niet het geval. Lichamelijke afhankelijkheid houdt in dat het lichaam gewend is geraakt aan de stof die wordt gebruikt en zich vervolgens zo aan die stof heeft aangepast dat als het gebruik van die stof gestaakt wordt er ontwenningsverschijnselen ontstaan (zoals koorts, slapeloosheid en braken).
Gedragsverslaving
Een gedragsverslaving is een verslaving aan een handeling die voor een persoon van belang is om zich goed te voelen of een kick te krijgen. Enkele voorbeelden van een verslaving aan een handeling of gewoonte:
- Gokverslaving
- Chatverslaving
- Internetverslaving
- Eetverslaving
- Sportverslaving
- Gameverslaving
- Seksverslaving
- Werkverslaving
Middelenverslaving
Een middelenverslaving is een verslaving die in stand gehouden wordt door het gebruik van een middel of substantie, die op zichzelf verslavend is door de directe werking van dat middel in de hersenen.
- De stimulerende middelen als amfetamine, cocaïne en nicotine
- De verdovende middelen, bijvoorbeeld alcohol en opium
- Bewustzijnsveranderende of geestverruimende middelen, bijvoorbeeld THC (de werkzame stof in marihuana), paddo's of LSD.
Stoppen
Als je wilt stoppen met een verslaving heb je ontzettend veel wilskracht en discipline nodig. Er zijn echter veel programma's, klinieken en instanties die zich bezighouden met verslavingszorg. De eerste stap dient gemaakt te worden naar huisarts of maatschappelijk werker. Gezien de verscheidenheid aan soorten verslavingen en de ernst van de situatie zal gekeken moeten worden welke aanpak geschikt zou kunnen zijn en welke instantie het meest geschikt. Als er sprake is van een zware verslaving en de verslaafde zelf het probleem niet ziet (of als hij/zij een gevaar voor de omgeving vormt) kan de rechter een verplichte behandeling opleggen.
Verslaving video's
Marie-Jose over haar verslaving
Marie-Jose werd in het U-center behandeld voor psychische problemen en een verslaving aan alcohol.
Drink ik teveel?
Herkenbare situaties in beeld gebracht waarin alcohol drinken een gewoonte lijkt te zijn.
Wim Kieft over zijn verslaving
Oud-international Wim Kieft in gesprek met Sander de Kramer over zijn cocaïne-verslaving.