Vaatvliesontsteking

Op deze pagina vindt u de beste specialisten in Nederland voor de behandeling van vaatvliesontsteking. Vergelijk deskundigheid en ervaringen om de juiste zorgverlener te kiezen voor uw gezondheid.

Uitgelichte vaatvliesontsteking specialisten

Vind een vaatvliesontsteking specialist in uw regio

Informatie over vaatvliesontsteking

Vaatvliesontsteking

Vaatvliesontsteking, de medische term is uveïtis, is een ontsteking van het vaatvlies in het oog. Vaatvliesontsteking kan heel plotseling beginnen met een pijnlijk rood oog maar kan ook geleidelijk ontstaan (steeds waziger zijn). Het kan in één oog voorkomen of afwisselend in één van beide ogen maar het kan ook in beide ogen tegelijkertijd voorkomen. Er zijn vier vormen, afhankelijk van de plaats in het oog waar de ontsteking het hevigst is:

  • uveïtis anterior (aan de voorkant);
  • uveïtis posterior (aan de achterkant);
  • uveïtis intermedia (middenin);
  • panuveïtis (combinatie van de bovenstaande vormen).
Soms is het onderscheid tussen vormen niet duidelijk te maken. Deze indeling in een van de drie vormen is echter van belang, omdat de verschillende vormen van vaatvliesontsteking een verschillend beloop hebben. Het verloop bepaalt onder andere de keuze van de behandeling. Bij een uveïtis zijn de aangrenzende lagen, zoals netvlies (retina) en harde oogrok (sclera), meestal ook betrokken bij de ontsteking. Alle vormen van vaatvliesontsteking kunnen leiden tot een tijdelijke of blijvende vermindering van het gezichtsvermogen. Het kan zeer wisselend verlopen; het kan eenmalig optreden zonder blijvende gevolgen, maar ook langdurig aanwezig zijn met afwisselend rustige perioden en perioden waarin het ontstekingsproces juist weer toeneemt. De ontsteking kan verschillende delen van het oog beschadigen. Bekende problemen zijn: hoornvlies-afwijkingen, staar, verhoogde oogboldruk en netvliesschade.

Symptomen

Patiënten met vaatvliesontsteking hebben veelal een vermindering van het gezichtsvermogen van één of beide ogen. De patiënt ziet wazig, heeft last van zwarte vlekjes of slierten in het beeld en in sommige gevallen wordt licht niet goed verdragen.

Oorzaak

Uveïtis is meestal een geïsoleerde oogaandoening, d.w.z. alleen een ontsteking aan het oog. De oorzaak van vaatvliesontsteking is vaak onbekend, maar in sommige gevallen is het een onderdeel van een algemeen ziekteproces. De betreffende vaatvliesontsteking is dan een onderdeel van de ontsteking in het lichaam. Voorbeelden van systemische ziekten zijn o.a. herpes infecties, tbc, Bechterew, ziekte van Chron, MS, AIDS, Toxoplasmose, bindweefselziekten etc. Als een oogarts dit vermoeden heeft zal hij de patiënt doorsturen naar een andere specialist voor verder onderzoek.

Behandeling

De behandeling is vooral gericht op het voorkomen van schade aan het netvlies aangezien schade aan het netvlies vaak onherstelbaar is. Vaatvliesontsteking wordt in het algemeen met ontstekingsremmende middelen behandeld. De behandeling van de meest voorkomende vorm van vaatvliesontsteking, uveitis anterior, bestaat uit behandeling met ontstekingsremmende (corticosteroïden) druppels. Bij bekende oorzaak worden corticosteroïden voorgeschreven, dit zijn effectieve ontstekingsremmende medicijnen die in verschillende sterktes en verschillende vormen (oogdruppels, tabletten of injecties) worden toegepast. Andere medicijnen die worden voorgeschreven zijn pupilverwijdende oogdruppels. Deze voorkomen verkleving van de pupil met de lens en verlichten de pijn. In zeldzame gevallen, bij zeer ernstige vormen van vaatvliesontsteking, moet er soms systemische medicatie worden gegeven zoals bijvoorbeeld prednison, cyclosporine of methothrexaat. In ernstige gevallen is het nodig om een oogoperatie te verrichten.

Vaatvliesontsteking video's

Uveitis

Een video waarin dr. Carlo Oller verteld over Uveitis.

Vaatvliesontsteking

Dr. Kavitha Avadhani, Uveitis and Ocular Immunology Specialist, verteld over vaatvliesontsteking.