Uitgelichte Thalassemie specialisten in Vlissingen
Huisartsenpraktijk Rosenburglaan
Vlissingen,
Zeeland
Vlissingen,
Zeeland
Roebroeck en E R van Russen Groen Huisartsen Mw J M G
Vlissingen,
Zeeland
Goes,
Zeeland
Borsele,
Zeeland
Borsele,
Zeeland
Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving
Bekijk ook:
Thalassemie
Thalassemie is een erfelijke ziekte waarbij de rode bloedkleurstof (hemoglobine) niet goed wordt aangemaakt. Het lichaam herkent de verkeerde rode bloedcellen en vernietigt ze. Daardoor treedt er een chronische bloedarmoede op. De behandeling berust op het op peil houden van de rode bloedcellen door middel van bloedtransfusies. Soms wordt er op jonge leeftijd een beenmergtransplantatie overwogen. Vaak hebben thalassemiepatiënten ook skeletafwijkingen en kunnen zij op den duur last krijgen van ijzerstapelingsziekte als gevolg van bloedtransfusies. Er zijn twee hoofdvormen van thalassemie, alfa-thalassemie en beta-thalassemie, met ieder hun eigen karakteristieken. Thalassemie komt net als sikkelcelziekte voornamelijk voor bij mensen die (oorspronkelijk) afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten, delen van Azië (India, Indonesië), Suriname en Afrika.
Waardoor komt thalassemie?
Thalassemie is een erfelijke ziekte.
- Een kind kan alleen met thalassemie geboren worden als beide ouders het erfelijke kenmerk aan het kind doorgeven.
- Ouders kunnen thalassemie alleen aan hun kind doorgeven als ze zelf thalassemie hebben of drager zijn van het erfelijke kenmerk voor thalassemie.
- Thalassemie-dragers hebben van één ouder het erfelijke kenmerk voor thalassemie gekregen. Ze hebben zelf geen thalassemie en daar dus ook geen klachten van.
- Als beide ouders thalassemie-dragers zijn, is: - de kans dat ze een kind met thalassemie krijgen 25%. - de kans dat hun kind ook een drager wordt 50% - de kans dat hun kind geen thalassemie heeft en ook geen drager is 25%.