Teennagel ingegroeid - West Maas en Waal, Gelderland

Op deze pagina ontdekt u de beste specialisten in West Maas en Waal, Gelderland voor de behandeling van ingegroeide teennagels. Laat u professioneel adviseren en vind de zorg die u nodig heeft voor een snelle herstel.

Uitgelichte Teennagel ingegroeid specialisten in West Maas en Waal

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Algemene informatie

De oorzaken zijn niet bekend. De oorzaak van een ingegroeide teennagel is niet echt bekend. Wel kun je behulp van bepaalde voorzorgsmaatregelen voorkomen dat ingegroeide teennagels ontstaan. Zo moet je oppassen met te strakke of te smalle schoenen, moet je je nagels niet te kort knippen en de hoekjes van de nagels te rond geknipt. Een nagel waarvan de rand of de punt in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft is de voorbode van een ingegroeide teennagel. Er ontstaat irritatie op een bepaalde plek en langzaam ontstaat er pijn. Vervolgens dringt de nagelpunt in de huid. Als een teennagel eenmaal ingegroeid is, bestaat er een grotere kans dat dit in de toekomst weer zal gaan gebeuren. Een ingegroeide (teen)nagel kan gaan ontsteken en pijnlijke zwellingen en/of wonden tot gevolg hebben. Een ingegroeide nagel komt het meest voor bij de grote teen, maar kan bij alle nagels voorkomen.

Behandeling

Een ingegroeide nagel kan door de pedicure worden behandeld. Als je last hebt van een ontsteking moet je sowieso naar de huisarts gaan. Als de nagel nog niet helemaal is ingegroeid, maar al wel pijn zijn de volgende behandelingen aan te raden:

  • Masseren van de teen en naar beneden werken. Zo wordt de teen beter doorbloed en de huid steviger en zal de nagel minder snel door de huid komen.
  • Als u een ontstoken teen heeft, kunt u uw teen baden in soda. 1 liter water koken met 1 eetlepel soda. Door de soda neemt de ontsteking af. In plaats van soda kan ook Biotex of ander wasmiddel gebruikt worden.
Mocht de nagel al ingegroeid zijn, moet er ingrijpender gehandeld worden.
  • Een (chirurgische ingreep waarbij het ingegroeide deel van de nagel verwijderd wordt, de nagelrand opgehoogd en vervolgens een watje onder de nagel geplaatst kan worden zodat de nagel niet nog eens ingroeit.
  • Ook kan er een nagelbeugel worden aangebracht, hierdoor wordt de nagel recht geleid zodat hij niet meer kan ingroeien.
  • Versmallen van de nagel (eenmalig). Hierbij wordt de rand die is ingegroeid verwijderd. Na enkele maanden zal de nagel zich weer herstellen en is een volledige nagel weer terug gegroeid. Ook kan de wortel van het te brede stuk nagel worden verwijderd.
  • Ook kan de hele of halve nagel verwijderd worden (wigexcisie). Hierbij wordt een strook van de nagel plus de nagelmatrix en het nagelbed verwijderd.
  • Ga met een ingegroeide teennagel altijd naar de huisarts! Wacht niet te lang met naar de dokter gaan, hoe langer de teennagel ingegroeid is, hoe lastiger de behandeling en hoe meer complicaties kunnen ontstaan.