Uitgelichte syndroom van reiter specialisten
Maassluis,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Den Haag,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een syndroom van reiter specialist in uw regio
Informatie over syndroom van reiter
Ziekte Van Reiter
Het syndroom van Reiter is een vorm van reactieve artritis, een gewrichtsontsteking die optreedt als reactie op een infectie elders in het lichaam, meestal aan de darmen, urinewegen of geslachtsorganen. Het syndroom van Reiter, ook wel de ziekte van Reiter genaamd, is vernoemd naar de Duitse bacterioloog H. Reiter. In 1916 beschreef Reiter een ziekteverschijnsel dat veel leek op gonorroe maar waarbij de veroorzakende bacterie niet werd aangetroffen. De ziekte van Reiter wordt gekenmerkt door het samengaan van o.a.: urinewegontsteking (urethritis), darmontsteking (dysenterie), artritis en/of oogvliesontsteking. De ziekte werd destijds ook wel soldatenziekte genoemd omdat het onder soldaten tijdens de eerste wereldoorlog veel voorkwam. Het syndroom van Reiter wordt in verband gebracht met bepaalde soorten infecties en met (erfelijke) aanleg om de ziekte te krijgen. De ziekte komt voornamelijk bij mannen voor. De leeftijd waarop de ziekte zich manifesteert ligt veelal tussen de 20 en 40 jaar. De ziekte van Reiter komt vaker voor bij mensen die een darminfectie of een infectie aan de urinewegen hebben gehad. Blijkbaar heeft de veroorzakende bacterie de kans gekregen dieper het lichaam binnen te dringen.
Oorzaak
De ziekte van Reiter is een reumatische gewrichtsaandoening en valt dus onder de benaming reuma. De ziekte van Reiter omvat verschillende ontstekingsprocessen in het lichaam. Vele soorten bacteriën kunnen de oorzaak zijn. De meest voorkomende verwekker in Nederland is Chlamydia trachomatis. Andere verwekkers zijn Neisseria gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum, Salmonella, Shigella, Yersinia, en Campylobacter.
Symptomen
In het beginstadium kan reactieve artritis slecht herkenbaar zijn. Hoewel de ziekte in principe bekendstaat als een gewrichtsziekte, staan de klachten van de urinewegen in het begin vaak op de voorgrond: pijn of branderig gevoel bij plassen, vaker plassen. De oogklachten komen niet bij alle patiënten voor (oogbindvlies-ontsteking of conjunctivitis). Op de huid kunnen psoriasis-achtige plekken ontstaan, vooral aan de voeten (keratoderma blenorrhagica). Bij een deel van de patiënten (20-30%) komen psoriasis-achtige huidafwijkingen voor op de penis: rode erosieve plekken, met een wit, verheven randje. Dit wordt balanitis circinata genoemd. Pijnlijke gewrichtsontstekingen ontwikkelen zich pas een aantal dagen of enige weken later. Deze treden vooral op in ruggenwervels, de heup-, knie- en enkelgewrichten. Bij mannen
- Ontsteking van de plasbuis;
- Pijn aan penis;
- Afscheiding uit penis;
- Uitslag op penis;
- Pijnlijke prostaat.
- Afscheiding uit de vagina;
- Onprettig gevoel bij plassen.
- Ontsteking bindvlies aan ogen, rode en geïrriteerde ogen;
- Gewrichtspijnen;
- Gewrichtsontstekingen;
- Zweren in de mond;
- Gele kleur bij vinger- en teennagels;
- Rode huiduitslag;
- Kleine dikke harde plekjes op voetzolen en handpalmen;
Erfelijke factoren
De ziekte zelf is niet erfelijk, maar de aanwezigheid van HLA B27 in het bloed is wel erfelijk bepaald. Het hebben van het HLA-B27 antigeen hoeft niet te betekenen dat de ziekte ook daadwerkelijk veroorzaakt wordt; het zorgt alleen voor een hogere kans op de ziekte.
Behandeling
- De artritis duurt meestal enkele maanden en geneest dan spontaan zonder ernstige restletsels, mits de infectie die aan de artritis ten grondslag lag goed behandeld wordt met een antibioticum.
- De ziekte kan na verloop van tijd terugkomen en chronisch worden.
- Doorgaans worden ontstekingsremmende medicijnen, zogenaamde NSAID's voorgeschreven, die tevens als doel hebben de pijn te verminderen.
Syndroom van reiter video's
Reactieve artritis versus het syndroom van Reiter
Videopresentatie over het Syndroom van Reiter.
Reactieve artritis
Wat is de aandoening, wat zijn de symptomen en behandelingen?