Uitgelichte slokdarmspataderen specialisten
Maassluis,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Den Haag,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een slokdarmspataderen specialist in uw regio
Informatie over slokdarmspataderen
Slokdarmspataderen
Slokdarmspataders (oesofagusvarices) zijn gezwollen spataderen in de wand van de slokdarm (oesofagus). Ze kunnen gemakkelijk barsten en gaan bloeden. Bloedende slokdarmspataderen zijn levensbedreigend en moeten met spoed in een ziekenhuis behandeld worden.
Oorzaken
Slokdarmspataderen zijn het gevolg van portale hypertensie, een verhoogde druk in de bloedvaten naar de lever, de poortader. Portale hypertensie komt voor bij aandoeningen van de lever, zoals levercirrose. De belangrijkste oorzaak van levercirrose in de westerse wereld is alcoholmisbruik. Ook een stolsel in de poortader kan leiden tot portale hypertensie en daarmee tot slokdarmspataderen.
Symptomen
Slokdarmspataderen geven zelf meestal niet of nauwelijks klachten. Bij grote spataderen is er kans op een bloeding. Dit gaat vaak gepaard met het braken van helderrood bloed soms met stolsels. Ook een pikzwarte, teerachtige ontlasting wijst op een bloeding van de slokdarm of maag. Als u denkt dat u last heeft van zo?n bloeding is het belangrijk direct een arts te waarschuwen. Vaak veroorzaakt de onderliggende aandoening wel klachten. Als gevolg van een verhoogde druk in de poortader krijgen patiënten meestal last van vochtophoping in de buik. Dit wordt ook wel ascites genoemd. Ook een vergrote milt (splenomegalie) en uitpuilende aderen in de buikwand kunnen voorkomen.
Behandeling
Behandeling van niet-bloedende slokdarmspataderen Slokdarmspataderen die ontdekt worden zonder dat er verschijnselen zijn, kunnen worden behandeld tijdens de endoscopie. Daarnaast is het belangrijk om het onderliggende probleem aan te pakken, de te hoge bloeddruk in de poortader. Sommige geneesmiddelen verlagen de druk in het poortadersysteem. Ook kan de hoge druk in de poortader verlaagd worden door een kunstmatige verbinding aan te leggen tussen de poortader en de halsader, een zogeheten Transjugulaire Intrahepatische Portosystemische Shunt (TIPS). Behandeling van bloedende slokdarmspataderen Bij een bloeding wordt via een infuus een bloedtransfusie en vocht gegeven. Ook krijgt de patiënt langs deze weg medicijnen om de bloeding te stoppen. Bij een heftige bloeding wordt vaak een buisje (tube) in de luchtpijp ingebracht om te voorkomen dat er bloed in de longen komt. Via de neus kan een slangetje met een ballon eraan in de slokdarm geschoven worden. Als dit op de juiste plek zit, wordt het ballonnetje opgeblazen, waardoor de bloeding stopt. Meestal wordt via een endoscopie getracht om de bloeding te stoppen.