Slokdarmkramp

Op deze pagina vindt u een zorgvuldige selectie van de beste specialisten op het gebied van slokdarmkrampen in Nederland. Ontdek deskundige zorg en expertise voor een effectieve behandeling van uw klachten.

Uitgelichte slokdarmkramp specialisten

Vind een slokdarmkramp specialist in uw regio

Informatie over slokdarmkramp

Slokdarmkramp

Slokdarmspasme is een stoornis in de beweging (de motoriek) van de slokdarm. Tijdens een slokdarmspasme verkrampen de spieren in de slokdarmwand plotseling en aanvalsgewijs. De spasmen treden meestal op in het onderste gedeelte van de slokdarm. Bij zeer hevige verkramping kan het onderste deel van de slokdarm er uitzien als een soort kurkentrekker of notenkraker. Vandaar de naam notenkrakerslokdarm of kurkentrekkerslokdarm. Tijdens deze aanvallen kan de doorgang van de slokdarm heel nauw zijn. Voedsel kan op dat moment niet goed door de slokdarm heen. Bij sommige mensen komen de aanvallen regelmatig voor terwijl anderen er zelden last van hebben. Waardoor slokdarmspasmen precies worden veroorzaakt is onduidelijk.

Symptomen

Sommige mensen hebben slechts zelden een aanval, anderen juist regelmatig. Slokdarmspasmen veroorzaken met name pijn in de buurt van het borstbeen. Deze pijn kan ook uitstralen naar de schouderbladen, armen en de keel. Bij hevige spasmen of krampen kunt u last hebben van een benauwd en verkrampt gevoel. Tijdens de aanval kan het zijn dat voedsel niet goed zakt doordat de doorgang verminderd is. Dit kan voor zowel vast als vloeibaar voedsel het geval zijn. Als de spasmen stoppen, dan verdwijnen de klachten vaak vrij snel. De klachten worden soms verward met hartklachten vanwege de pijn op de borst. Het is belangrijk om hartklachten uit te sluiten.

Behandeling

Medicijnen Bij hevige pijn door verkramping kan de arts medicijnen voorschrijven die de spieren laten ontspannen. Oprekken slokdarm Een andere mogelijkheid om de klachten van een slokdarmspasme te verminderen, is het oprekken van de slokdarm. De arts brengt dan met behulp van een flexibele slang (endoscoop) een ballonnetje via de mond in de slokdarm. Dit ballonnetje wordt gedurende een minuut opgeblazen waardoor de slokdarm wordt opgerekt. Gewoonlijk zijn er 3 tot 4 oprekkingen nodig verspreid over een aantal dagen. De arts zal telkens een iets grotere ballon gebruiken om de slokdarm verder op te rekken. Deze behandeling wordt ook wel pneumodilatatie van de slokdarm genoemd. Klieven In sommige gevallen is het noodzakelijk de slokdarmspieren te klieven. De spieren in de slokdarmwand worden dan op de plaats van de verkramping in de lengterichting ingesneden. De verkramping wordt dan opgeheven. Deze ingreep wordt ook wel myotomie genoemd.