Uitgelichte roos specialisten
Maassluis,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Den Haag,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een roos specialist in uw regio
Informatie over roos
Roos
Hoofdroos is een milde vorm van eczeem op het behaarde hoofd, waarbij kleine schilfertjes ontstaan. Deze schilfering is hinderlijk, vooral als er schilfertjes naar beneden dwarrelen op donkere kleding. Andere klachten bij roos kunnen zijn jeuk en een vettige hoofdhuid. De schilfertjes zijn oude huidcellen, die loslaten van de huid. De cellen van de hoofdhuid vernieuwen zich voortdurend, in ongeveer 3 weken is de huid geheel vernieuwd. Aan de onderkant worden nieuwe cellen gevormd, aan de bovenkant laten oude cellen los in de de vorm van een schilfertje. Deze schilfertjes zijn bij een normale huid klein en onzichtbaar. Bij eczeem van de hoofdhuid verloopt het proces van vernieuwing sneller dan normaal en ontstaan er dus ook meer schilfers. Daarnaast blijven de oude huidcellen aan elkaar klonteren, waardoor de schilfers groter en zichtbaarder zijn.
Symptomen
Hoofdroos komt vaak voor. Rond de leeftijd van 20 jaar heeft de helft van de mensen last van hoofdroos. Zonder behandeling zijn de verschijnselen min of meer constant aanwezig. De voornaamste klacht bij hoofdroos is een zichtbare schilfering van de behaarde hoofdhuid. Afwisselend kan deze schilfering gepaard gaan met jeuk. Vooral op donkere kleding vallen de schilfers erg op. De meeste mensen vinden dit erg vervelend.
Oorzaak
Het ontstaan van hoofdroos wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een schimmel (Pityrosporum ovale). Deze schimmel maakt deel uit van de normale huidflora. Deze schimmel veroorzaakt alleen hoofdroos als er ook nog sprake is van andere factoren:
- Uitwendige factoren: kleding, plaatselijke irritatie door zepen of cosmetica, een droog klimaat
- Inwendige factoren: aanleg, stress, voeding, verminderde afweer.
Behandeling
Wanneer u aanleg heeft voor hoofdroos of continu wordt blootgesteld aan een van de andere factoren die genoemd zijn, is het nooit helemaal te voorkomen. U kunt de klachten wel beperken door de uitlokkende factoren zoveel mogelijk te vermijden en door een goede verzorging van het haar en de hoofdhuid. Was uw haar, zo mogelijk iedere dag, met een milde shampoo. Masseren van de hoofdhuid is goed voor vermindering van de schilfering. Shampoo goed uitspoelen, om eventuele irritatie van de hoofdhuid door achtergebleven zeepresten, te voorkomen. Hoofdroos wordt doorgaans minder door de zon, bij lagere temperaturen en lagere luchtvochtigheid wordt de hoofdroos juist erger. Maak hier dus verstandig gebruik van. Bij onvoldoende resultaat kunt u een anti-roosshampoo gebruiken. Bij gebruik van een anti-roosshampoo eerst altijd het haar wassen en goed uitspoelen met een gewone shampoo. Vervolgens het haar en de hoofdhuid masseren met de anti-roosshampoo, vijf minuten laten intrekken en vervolgens zeer goed uitspoelen. De eerste twee weken de anti-roosshampoo tweemaal per week gebruiken. Daarna kunt u dit terugbrengen naar éénmaal per week. Er zijn verschillende soorten anti-roosshampoo te verkrijgen. Uw apotheek/drogist kan adviseren welke shampoo het beste bij u past. Als de roos terugkomt na het staken van de behandeling, moet het gebruik van een anti-roosshampoo worden hervat. Haarverzorgingsproducten, zoals gel, lak en mousse, zijn geen oorzaak voor het ontstaan van hoofdroos. Deze producten kunnen ook gewoon tijdens de behandeling gebruikt worden. Bij baby's met berg kunt u de hoofdhuid insmeren met olie en deze vervolgens een nacht laten intrekken. Daarna kunt u de schilfers met een speelkaart voorzichtig afschrapen. Na verloop van tijd verdwijnt 'berg' vanzelf. In ieder geval in de loop van het eerste levensjaar.
Wanneer arts raadplegen?
Het is verstandig een arts te raadplegen:
- Als de hoofdhuid ontstoken is, bijvoorbeeld door krabben
- Als de hoofdroos gepaard gaat met haaruitval
- Als de schilfering er zilverachtig uitziet en ook op andere plekken van het lichaam voorkomt.
- Als ondanks het goed opvolgen van het behandeladvies, na zes weken geen verbetering is opgetreden.
Roos video's
Hoofdroos
Wat te doen tegen hoofdroos?