Puberteit te vroeg - Nuenen c.a., Noord-Brabant

Uitgelichte Puberteit te vroeg specialisten in Nuenen c.a.

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Te vroege puberteit

De puberteit is de periode waarin jongens en meisjes zich ontwikkelen tot volwassenen. De leeftijd waarop de puberteit begint verschilt per kind. Ook de duur ervan varieert. De meeste kinderen puberen vanaf hun tiende jaar. De meisjes puberen eerder dan de jongens. In de puberteit gaan de geslachtsklieren ( bij meisjes de eierstokken en bij jongens de testikels) werken. Het lichaam begint te veranderen:

  • Groei van okselhaar en schaamhaar, borstontwikkeling, groei van de penis en testikels
  • Sterke groei van botten en spieren waardoor kinderen in de lengte gaan groeien
  • Veranderingen van lichaamsvorm en grootte
Meisjes Wanneer bij een meisje vóór het achtste jaar de borstvorming begint wordt gesproken over een vervroegde puberteit (pubertas praecox). Jongens Bij jongens is sprake van een te vroege puberteit als de testikels in grootte gaan toenemen, vóór het negende jaar. Wanneer het testikelvolume meer dan 4 ml wordt, komt een jongen in de puberteit. Voor het meten van het testikelvolume wordt gebruik gemaakt van een kralensnoer dat verschillende testikel groottes weergeeft, oplopend van 1 naar 25 milliliter.

Oorzaak

Er zijn twee vormen van te vroege puberteit: de Centrale vorm en de Perifere vorm. De centrale vorm ontstaat in de hersenen. Er worden hormonen aangemaakt die de puberteit in gang zetten. Bij de meeste meisjes met de centrale vorm doen zich geen onderliggende medische problemen voor. Bij jongens is daar meestal wel sprake van. De perifere vorm is zeldzamer dan de centrale vorm. De te vroege productie van de geslachtshormonen wordt dan veroorzaakt door problemen aan de eierstokken, zaadballen of bijnieren. Een andere oorzaak kan uitwendige blootstelling aan geslachtshormonen zijn door bv. Oestogene- of testosteron- huidcrème