Uitgelichte Polyneuropathie specialisten in Alblasserdam
Alblasserdam,
Zuid-Holland
Delft,
Zuid-Holland
Ridderkerk-West Huisartsenpraktijk
Ridderkerk,
Zuid-Holland
SandhOvel Huisartsenpraktijk W F
Delft,
Zuid-Holland
Waddinxveen,
Zuid-Holland
Voorschoten,
Zuid-Holland
Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving
Bekijk ook:
Algemene informatie
Met het begrip polyneuropathie wordt een grote groep uiteenlopende aandoeningen aangeduid met verschillende oorzaken en een verschillend verloop. Polyneuropathieën zijn spierziekten waarbij de zenuwen in armen en benen beschadigd raken. Voorbeeld van een ziekte uit deze groep is bijvoorbeeld het Guillain-Barré syndroom. Een neuropathie is een aandoening van de zenuwen van armen en benen. Polyneuropathie betekent dat de zenuwen op meerdere plaatsen in het lichaam zijn aangedaan. Mensen met een polyneuropathie krijgen last van gevoelsstoornissen of krachtsvermindering. Dit zorgt onder meer voor veranderingen in het gevoel, gevoelloosheid voor pijn, brandende of stekende pijn, krimpende spieren en spierzwakte. Meestal worden de benen erger getroffen dan de armen en beginnen de klachten in de voeten of tenen. De symptomen ontstaan vaak langzaam. Uitzonderingen hierop zijn acute polyneuropathieën, zoals het Guillain-Barré syndroom en CIDP. Zoals de naam al zegt ontstaan de klachten bij deze ziekten acuut. De meeste polyneuropathieën zijn niet erfelijk. Tot de groep erfelijke polyneuropathieën behoren HMSN (CMT) en het syndroom van Dejerine Sottas.
Oorzaken
Polyneuropathieën zijn in het algemeen moeilijk te behandelen. Wel kunnen vaak maatregelen worden genomen ter ondersteuning en verlichting van de klachten. Polyneuropathieën als gevolg van een:
- infecties, bijvoorbeeld lepra, AIDS, borrelia;
- stofwisselingziekte, bijvoorbeeld suikerziekte of een stoornis van de schildklier of nieren;
- infectieziekten als buiktyfus, lepra en botulisme
- deficiëntie, een tekort aan bepaalde stoffen, bijvoorbeeld vitamine B;
- intoxicatie, een overmaat aan bepaalde stoffen, bijvoorbeeld alcohol of vitamine B of bij behandeling met chemotherapeutica (anti-kankermedicijn);
- infecties, bijvoorbeeld lepra, AIDS, borrelia;
- auto-immuunaandoening, een verstoorde immuun/ontstekingsreactie van het lichaam, gericht tegen lichaamseigen weefsels en cellen.