Uitgelichte polycythaemia vera specialisten
Maassluis,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Den Haag,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een polycythaemia vera specialist in uw regio
Informatie over polycythaemia vera
Algemene informatie
De ziekte wordt heel toepasselijk polycythaemia vera genoemd, wat betekent: veel bloed in aderen. Polycythemie Vera (PV) is een ziekte die gekenmerkt wordt door een overproductie in het beenmerg van rode bloedcellen (= primaire polythemie) en vaak ook van overproductie van bloedplaatjes (= trombocythemie) en overproductie van witte bloedcellen (= leukocytose). Hierdoor neemt de hematocriet toe: het bloed wordt 'dikker', waardoor de bloedcirculatie door de kleinste bloedvaten (haarvaten) afneemt. Ziekte van Vaquez-Osler, primaire polyglobulie en primaire erytrocytose zijn synoniemen van deze ziekte. Het is een zeldzame aandoening. Polycythemie Vera komt voornamelijk voor op middelbare leeftijd. Jaarlijks wordt bij ongeveer 300 mensen in Nederland Polycythemie Vera vastgesteld. Het komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Oorzaak
Polycythemie Vera wordt veroorzaakt door een abnormale werking van het beenmerg. Waarom dit beenmerg zich afwijkend gedraagt is onbekend.
Symptomen
De symptomen van deze ziekte worden veroorzaakt door de toegenomen stroperigheid (viscositeit) van het bloed in combinatie met een verhoogde celaanmaak en afbraak; dit kunnen zijn:
- hoofdpijn;
- duizeligheid;
- pijn in handen en voeten;
- bloeddoorlopen ogen;
- vermoeidheid;
- kortademigheid;
- rode huid (vooral in gezicht);
- jeuk (vooral bij een warm bad of douche);
- problemen met zien (lichtflitsen en blinde vlekken;
- arteriële of veneuze trombose;
- bloedingen aan slijmvliezen of huid;
- jicht;
- hoge bloeddruk;
- maagzweren.
Behandeling
De behandeling van polycythaemia vera is bij iedere patiënt anders. Als er geen klachten zijn is behandeling niet nodig, al dient de patiënt wel onder controle bij de arts te blijven. Mensen met lichte klachten kunnen baat hebben bij aspirine. Een keer per dag 80 mg aspirine is voor de meeste mensen genoeg. Als er teveel rode bloedcellen in het bloed zijn dan zal regelmatig een aderlating nodig zijn. De arts neemt dan bloed af. Ook dient er elke dag aspirine ingenomen te worden. Voor de meeste mensen is deze gecombineerde behandeling de eerste paar jaren voldoende. Het beenmerg blijft echter wel te veel rode bloedcellen aanmaken, na verloop van tijd zullen medicijnen geslikt dienen te worden die de aanmaak van rode bloedcellen afremmen (dit is een vorm van chemotherapie).
Polycythaemia vera video's
Polycythemie Vera
Uitleg over Polycythemie Vera (engelstalig)
leven met Polycythemia Vera
Een video waarin een patiënte verteld over haar ziekte.