Pellagra - Noordenveld, Drenthe

Uitgelichte Pellagra specialisten in Noordenveld

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Algemene informatie over Pellagra

Pellagra is een vitaminedeficiëntieziekte, die meestal samenhangt met een chronisch gecombineerd tekort aan nicotinezuur (vitamine B3) en zijn precursor, het essentiële aminozuur tryptofaan. De naam pellagra komt uit Italië en staat voor een ruwe, pijnlijke huid; pelle is huid, agra betekent ruw, pijnlijk, brandend (engels: sour skin). Het is voor het eerst beschreven door een Spanjaard, Gasper Casal in 1762. Al in 1926 ontdekte Joseph Goldberger dat het eten van alleen maar mais de ziekte pellagra al na 3 weken kan veroorzaken. Pellagra komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft te maken met het hormoon oestrogeen, dat een remmende werking heeft op de omzetting van nicotinezuur uit tryptofaan. Bij pellagra komen vaak afwijkingen in de nek voor, en dit staat bekend als de ketting van Casal. Ook de handruggen zijn vaak aangedaan. Bij dit patroon speelt een fotosensitieve component een rol. Verder kan het overal op het lichaam voorkomen. Bij ernstig vitamine B3 tekort ontstaat diarree, dementie en het kan dodelijk zijn. In ontwikkelingslanden komt deze ziekte echter frequent voor en is de meest frequent voorkomende voedingsdeficiëntie bij volwassenen.Pellagra kan het gevolg zijn van slechte voeding, ondervoeding (ook bij anorexia nervosa) en bij malabsorptiesyndromen. Het kan ook voorkomen bij chronische diarree, chronisch alcoholisme, inflammatoire darmziekten, levercirrhose, tuberculose, carcinoid syndroom en Hartnup syndroom en als geneesmiddel bijwerking (isoniazide, 5-fluorouracil). Onder arme bevolking in de tropen wordt het veel gezien, in Nederland slechts incidenteel bij zwervers, alcoholici, onbehandelde AIDS patiënten.

Symptomen

Van oudsher wordt pellagra beschreven met de "vier D's": diarree, dermatitis, dementie en dood. Specifieker beschreven zijn de volgende symptomen mogelijk:

  • huidafwijkingen en huidaandoeningen zoals roodheid, schilfering, vlekken etc
  • aandoeningen van het darmkanaal, met name diarree gepaard gaande met bloedverlies
  • verlamming van armen en/of benen
  • ontstekingen aan de mond, lippen, slijmvliezen en huid
  • verhoogde gevoeligheid voor zonlicht en geuren
  • mondslijmvliesontsteking
  • pijnlijke rode lippen
  • cariës en uitval van tanden
  • verminderde eetlust en vermagering
  • aandoeningen van het zenuwstelsel met gevoels- en gezichtsstoornissen en dementie.
De huid toont in het begin een symmetrisch dermatitis (huidziekte) beeld met jeuk en een pijnlijk brandend gevoel. Het kan overal op het lichaam voorkomen maar de voorkeursplekken zijn de handruggen, gelaat, nek (Casal's necklace), en de extremiteiten. Vanwege het vervellen en de fotodistributie kan het in het begin lijken op zonnebrand. Een bruinige hyperpigmentatie kan optreden, evenals in een latere fase depigmentatie. De bovenste lagen van de huid laten deels los (blaarvorming). Uiteindelijk wordt de huid ruw, hard, droog, met scheurtjes en bruine schilfers en zwartbruine crustae. De pijn wordt veroorzaakt door de scheurtjes en oppervlakkige erosies. De dermatologische kenmerken van deze aandoening omvatten huidschilfering, erytheem (medische term voor een rode kleurverandering van de huid) en keratose (kleine ruwe plek op de huid) van aan de zon blootgestelde huid.