Parkinson-Dementie - Noord-Brabant

Op deze pagina vindt u de beste Parkinson-Dementie specialisten van Noord-Brabant, zorgvuldig geselecteerd op basis van expertise en patiëntenervaring. Ontdek de professionals die u kunnen ondersteunen in de zorg en behandeling van deze complexe aandoening.

Uitgelichte parkinson-dementie specialisten in Noord-Brabant

Vind een parkinson-dementie specialist in uw gemeente

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Algemene informatie

Bij de ziekte van Parkinson sterven hersencellen af die de stof dopamine aanmaken. Dopamine helpt bij het overdragen van signalen tussen verschillende hersendelen en is nodig voor het controleren van de lichaamsbewegingen. Bekende verschijnselen van de ziekte van Parkinson zijn trillende handen, traagheid en verminderde gelaatsuitdrukking. Zie ook Ziekte van Parkinson. Van elke 3 patiënten met Parkinson ontwikkelt er zeker één dementie. In dat geval spreekt men van Parkinson-Dementie. Bij Parkinson-Dementie doen zich problemen voor zoals:

  • traagheid in denken en spreken
  • aangetast geheugen.
Dementie bij de ziekte van Parkinson, en de daarbij vaak optredende hallucinaties en waanideeën, hebben een sterk negatieve invloed op de kwaliteit van leven van patiënten en hun partners. Er zijn slechts zeer beperkte mogelijkheden om deze verschijnselen (tijdelijk) te onderdrukken; vaak is opname in een verpleeghuis uiteindelijk noodzakelijk. Deze vorm van dementie kan optreden in een vergevorderd stadium van de ziekte van Parkinson. Bewegingen en denken gaan heel traag. Ook hebben patiënten moeite met overzicht houden. Het zich kunnen herinneren van informatie die men al lang geleden heeft geleerd, is het grootste probleem. Dit kan worden verbeterd door het gebruik van ezelsbruggetjes. Herhaling is nodig om effectief te leren en om nieuwe informatie te verwerven. Parkinson met dementie tast zowel het korte als de lange termijn geheugenfuncties het meest aan.

Oorzaken

De oorzaak van de ziekte van Parkinson en van Parkinson dementie is onbekend.