Uitgelichte Open ruggetje specialisten in Berkelland
Zevenaar,
Gelderland
Bruin Burger Wielen vd Huisartsenpraktijk
Bronckhorst,
Gelderland
Huisartsenpraktijk Medisch Centrum Sint Anna
Nijmegen,
Gelderland
Doesburg,
Gelderland
Arnhem,
Gelderland
Willemsen P en Willemsen-de Vet A
Ermelo,
Gelderland
Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving
Bekijk ook:
Spina bifida
Een open rug, ook bekend met de medische term Spina bifida, is een ingewikkelde aandoening aan de neurale buis die ontstaat tijdens de embryonale ontwikkeling. Dit wordt een neuralebuisdefect genoemd. Bij spina bifida sluiten de ruggenwervels niet goed rondom het ruggenmerg.
Vormen
Open ruggetje komt voor in drie vormen:
- Spina bifida occulta: Deze mildste vorm resulteert zich in een kleine scheiding of een gat in één of meer van de botten (wervels) van de wervelkolom. Omdat de spinale zenuwen meestal niet betrokken zijn, hebben de meeste kinderen met deze vorm van open ruggetje geen tekenen of symptomen en ervaren geen neurologische problemen.
- Meningocele: In deze zeldzame vorm worden de beschermende membranen rond het ruggenmerg (meninges), door de opening in de wervels naar buiten geduwd. Deze membranen kunnen worden verwijderd door een chirurg met weinig of geen schade aan zenuwbanen.
- Myelomeningocele: Ook bekend als open spina bifida. Myelomeningocele is de meest ernstige vorm. Deze vorm wordt meestal bedoeld als de term open ruggetje wordt gebruikt. Bij myelomeningocele blijft de wervelkolom van de baby open langs een aantal wervels in het laagste of middelste deel van de rug. Door deze opening steken de membranen en het ruggenmerg uit en vormen een zak op de rug van de baby. In sommige gevallen wordt de zak met membranen en het ruggenmerg gedenkt met huid. Meestal worden de weefsels en zenuwen blootgesteld, waardoor de baby vatbaar is voor levensbedreigende infecties.