zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

IJLST HUISARTSENPRAKTIJK

Ylostinslaan 3
8651AR, IJLST
Telefoon: 0515-531263
meer info >>
5.0Km

IJSSELHOF R R

Thomasstraat 3/A
8701XJ, BOLSWARD
Telefoon: 0515-572555
meer info >>
5.4Km

SCHADENBERG & VERDENIUS HUISARTSENPRAKTIJK

Tollewei 107
8621CX, HEEG
Telefoon: 0515-442300
meer info >>
6.6Km

HOTSMA L R

Age Hylkes Trompstrjitte 30
8551NV, WOUDSEND
Telefoon: 0514-591370
meer info >>
9.5Km

HUISARTSENPRAKTIJK BALK

Herman Gorterstraat 10/A
8561BS, BALK
Telefoon: 0514-602066
meer info >>
13.1Km


Informatie over Oogbolverplaatsing

Inhoud

Exoftalmus is de medische benaming voor het gaan uitpuilen van de oogbol.

Oorzaken

Exophthalmus kan het gevolg zijn van een groot aantal verschillende aandoeningen:

  • Zo zwellen bij sommige schildklieraandoeningen, vooral de ziekte van Graves-Basedow, de weefsels in de oogkas en hopen zich bepaalde typen cellen op (bijvoorbeeld lymfocyten), waardoor de oogbol naar voren wordt geduwd.
  • Exoftalmie kan ook plotseling door een bloeding achter het oog of een ontsteking van de oogkas ontstaan.
  • Verder kan er achter het oog een gezwel ontstaan, goedaardig of kwaadaardig, dat de oogbol naar voren drukt. Een zeldzame goedaardige opeenhoping van ontstekings- en bindweefsel (pseudo-tumor) kan exophthalmus met pijn en opzwelling veroorzaken.
  • Ook bij trombose van de sinus cavernosus wordt het oog naar buiten gedrukt doordat het bloed niet weg kan uit de aders die het oog verlaten.
  • Ten slotte kunnen er achter het oog afwijkende verbindingen ontstaan tussen slagaders en aders (arterioveneuze malformaties), waardoor een pulserende exoftalmie ontstaat: het uitpuilende oog pulseert daarbij op het ritme van de hartslag.

Gevolgen

Exoftalmus kan zeer nadelige gevolgen hebben voor het oog: als de oogleden niet goed meer gesloten kunnen worden, waardoor de cornea continu wordt blootgesteld aan de buitenlucht, kan uitdroging van het hoornvlies ontstaan, wat tot blijvende beschadiging hiervan kan leiden.

Behandeling

De behandeling hangt af van de oorzaak. Bij arterioveneuze malformaties kan chirurgisch ingrijpen nodig zijn om bepaalde bloedvaten af te sluiten. Een schildklieraandoening die zo ernstig is dat exoftalmie ontstaat, moet soms worden behandeld. Het is echter onduidelijk of behandeling van de schildklieraandoening het uitpuilen van de ogen verhelpt. De behandeling van exoftalmie bestaat onder andere uit beschermende brillen en oogdruppels bij lichte symptomen of uit corticosteroïden, bestraling of een chirurgische ingreep als de aandoening ernstigere vormen aanneemt. Als een bloeding of ontsteking wordt behandeld, moet ook de onderliggende aandoening worden behandeld.

Tumoren worden (afhankelijk van het type) behandeld met chemotherapie, bestraling of een chirurgische ingreep. Corticosteroïden kunnen ontstekingen verhelpen die door een pseudo-tumor zijn veroorzaakt.

 
Oogbolverplaatsing linken
Oogbolverplaatsing behandeling
Oogbolverplaatsing behandeling op de kaart
Huisarts specialismen
Google leads