Mexicaanse griep

Op deze pagina vindt u een overzicht van de beste specialisten in Nederland voor de behandeling van de Mexicaanse griep. Kies voor deskundigheid en ervaring om de juiste zorg te ontvangen in deze uitdagende tijden.

Uitgelichte mexicaanse griep specialisten

Vind een mexicaanse griep specialist in uw regio

Informatie over mexicaanse griep

Algemene informatie

De Mexicaanse griep, eigenlijke naam; nieuwe influenza A (H1N1) is een griepvirus dat in 2009 een pandemie veroorzaakte. Het virus manifesteerde zich voor het eerst in Mexico en breidde zich daarna al snel uit naar de VS en een aantal andere landen. Ongeveer 1 tot 7 dagen na de besmetting treden de eerste symptomen op. De symptomen zijn vrijwel gelijk aan die van normale griep: koorts, loopneus, spierpijn, keelpijn en hoest. De symptomen diarree en braken zijn bij de Mexicaanse griep heviger dan bij gewone griep. De ziekte duurt, na net verschijnen van de eerste symptomen, in de meeste gevallen ongeveer zes dagen. Mexicaanse griep besmettelijk is vanaf het ontstaan van de ziekteverschijnselen tot vijf of zes dagen ná het begin van deze verschijnselen of tot de klachten zoals hoesten en koorts zijn verdwenen.

Ziekteverloop

Het virus komt bij praten, hoesten of niezen van een patiënt in de lucht. Zo komt het in de luchtwegen van een volgende patiënt. Ook kan het door lichamelijk contact (handenschudden, zoenen) worden overgebracht, waarbij het virus uiteindelijk in de luchtwegen belandt. Ongeveer 1 tot 7 dagen na de besmetting treden de eerste symptomen op. De meeste symptomen zijn gelijk aan die van normale griep: koorts, loopneus, spierpijn, keelpijn en hoest. De symptomen diarree en braken zijn bij Influenza A (H1N1) heviger dan bij gewone griep. Na het optreden van de eerste symptomen duurt de ziekte meestal ongeveer zes dagen. In geval van andere aanwezige aandoeningen kunnen die zich ernstiger ontwikkelen. Dat heeft echter weinig of geen invloed op de duur van de griep. Een patiënt is besmettelijk (in staat de ziekte over te dragen) zolang hij de symptomen van de griep heeft. In de periode na besmetting, maar voor het optreden van symptomen is de patiënt niet besmettelijk. Doorgaans duurt de besmettelijkheid vijf tot zes dagen, maximaal zeven dagen na de eerste symptomen.

Preventie

Het RIVM geeft algemene hygiënemaatregelen ter voorkoming van besmetting:

  • hand of zakdoek voor de mond houden bij hoesten of niezen;
  • regelmatig en op grondige wijze handen met water en zeep wassen;
  • mond, neus of ogen zo min mogelijk aanraken;
  • gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze slechts eenmalig en gooi ze daarna weg;
  • maak voorwerpen zoals deurklinken regelmatig schoon (desinfectie);
  • ventileer woon- en slaapruimten regelmatig.

Behandeling

De Mexicaanse griep wordt door de autoriteiten als een gewone griep behandeld. Griep gaat normaal gesproken zonder behandeling weer over en omdat antivirale middelen de nodige bijwerkingen geven, is door de autoriteiten besloten de behandeling met deze geneesmiddelen te beperken tot specifieke risicogroepen. Risicogroepen zijn:

  • zwangeren in het derde trimester;
  • mensen die jaarlijks een oproep voor de griepprik krijgen;
  • kinderen jonger dan 2 jaar;
  • mensen met een ernstige imuunstoornis of een gecompliceerd verloop van de Mexicaanse griep.
Ook natuurlijke middelen kunnen ingezet worden om het griepvirus de kop in te drukken. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat vlierbessen over antivirale eigenschappen beschikken. Het toedienen van hoge dosis vitamine C lijkt ook een veilige en effectieve manier om virale infecties te bestrijden. Verder is het belangrijk voedsel te eten dat rijk is aan antioxidanten en omega-3. Tevens zijn vitamines en mineralen onontbeerlijk voor een goede weerstand. Naast vitamine C, zijn de vitamines A, D en E essentieel.

Mexicaanse griep video's

Mexicaanse griep

Hoe is de Mexicaanse griep ontstaan en hoe heeft het zich zo snel over de aarde kunnen verspreiden?

Mexicaanse griep rap

Mexicaanse griep rap door Walter Schrader, huisarts te Leiden.