Mastopathie - Midden-Delfland, Zuid-Holland

Op deze pagina vindt u een overzicht van de beste mastopathiespecialisten van Midden-Delfland, Zuid-Holland, zorgvuldig geselecteerd op basis van expertise en patiëntenbeoordelingen. Ontdek professionals die u kunnen begeleiden bij het effectieve beheer en de behandeling van mastopathie.

Uitgelichte Mastopathie specialisten in Midden-Delfland

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Mastopathie

Mastopathie is de verzamelnaam voor goedaardige knobbels, onregelmatigheden en pijn in de borsten. Mastopathie kan in beide borsten, maar ook in één borst voorkomen. Zeker 10 % van de vrouwen heeft in meer of mindere mate last van mastopathie. Veel vrouwen hebben last van pijnlijke borsten die regelmatig gespannen aanvoelen en niet altijd aanraking verdragen. Bij mastopathie kunt u één of meerdere knobbels, strengetjes of schijfjes voelen. Het borstklierweefsel voelt vaak onregelmatig aan. De borsten kunnen heel gespannen zijn en groter worden. Soms komt er heldere, witte, gelige of groenige afscheiding uit de tepel(s). Er kunnen cysten (cysteuze mastopathie) of bindweefselknobbels (fibroadenomen) ontstaan. Beide problemen worden mede veroorzaakt door de invloed van hormonen op het borstklierweefsel. Ook pijn in de borsten (mastodynie), met of zonder knobbels, komt vrij vaak voor. Bij veel vrouwen is er een duidelijke relatie tussen de pijnklachten en de menstruatiecyclus. De pijn is het ergst vóór de menstruatie en ook eventuele knobbeltjes zijn dan het best voelbaar. Na de menstruatie nemen de klachten vaak weer af. Daarnaast komt mastodynie tijdens of na de overgang ook regelmatig voor. Mastopathie is geen kanker. Het is een goedaardige aandoening. Vrouwen met mastopathie hebben geen verhoogde kans op borstkanker.

Oorzaken

De oorzaak van mastopathie is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat hormonen invloed hebben op de klachten. Veel vrouwen hebben er vooral vóór hun menstruatie last van. Grote veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen ook invloed hebben op mastopathie. Dit zijn:

  • zwangerschappen
  • stoppen met de pil
  • weghalen van de baarmoeder
  • weghalen van de eierstokken
  • overgang
Sommige vrouwen merken dat de klachten die ze al hadden in de overgang verergeren. Er zijn ook vrouwen die pas tijdens de overgang mastopathie krijgen. Ook dat heeft te maken met hormoonschommelingen. Na de overgang verdwijnen de klachten en verschijnselen geleidelijk.