Uitgelichte lichen simplex specialisten
Maassluis,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Den Haag,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een lichen simplex specialist in uw regio
Informatie over lichen simplex
Lichen Simplex
Lichen simplex chronicus is een chronische sterk jeukende, niet besmettelijke huidaandoening, veroorzaakt door herhaaldelijk krabben aan de huid. De aandoening kan zowel bij mannen als vrouwen optreden, en komt opvallend vaker voor bij mensen met een donkere huid. Het verhaal van de patiënt met deze aandoening is vaak kenmerkend, hoewel hij of zij het in eerste instantie niet altijd toegeeft of het zich niet kan herinneren. Tijdens een emotionele stressvolle periode ervaart de patiënt ergens op het lichaam jeuk en gaat daar krabben. Door het krabben ontstaan er behalve krabeffecten ook bulten, die op hun beurt ook weer jeuk veroorzaken. Hierdoor gaat de patiënt heviger krabben en ontstaat een vicieuze cirkel. Lichen simplex chronicus kan ontstaan in een van tevoren normaal uitziende huid of in een reeds beschadigde huid, bijvoorbeeld bij mensen met atopisch of contactallergisch eczeem of bij een droge huid.
Wat zijn de verschijnselen
Een zeer hevige jeuk is de belangrijkste kenmerk. De afwijkingen zitten meestal op de nek, achterzijde van de arm, geslachtsdelen (balzak bij de man, buitenste schaamlippen bij de vrouw), scheenbeen en aan de enkel. Duidelijk te zien en te voelen zijn de scherp omschreven, meestal ovaalvormige delen van de huid met daarbij rode, donkere of huidkleurige opengekrabde bulten. De plekken hebben vaak de grote van een handpalm. Meestal geeft de patiënt aan dat er een stressvolle periode is geweest, die inmiddels weer voorbij is.
Hoe wordt de diagnose gesteld
De diagnose wordt gesteld op het blote oog en grond van de jeukklachten. Bij twijfel kan de huidarts besluiten om een huidbiopsie af te nemen.
Wat is de behandeling
De aandoening reageert meestal binnen 2 tot 3 weken op uitwendige sterk werkende corticosteroïden. Bij hardnekkige afwijkingen kunnen ook de volgende behandelmethoden aan u worden voorgeschreven:
- injecties met corticosteroïden
- lokale PUVA: Bij PUVA-behandeling wordt de huid enkele malen per week blootgesteld aan ultraviolet licht.
- Bij jeuk niet krabben maar kloppen of smeren met de aan u voorgeschreven crème of zalf.
- Nagels kort knippen, zodat u bij onverhoopt krabben niet al te diep in de huid kan graven.
- Indien u moeite heeft om met uw emotionele stress om te gaan, wordt aangeraden om een psycholoog hierover te raadplegen.