Knokkelkoorts - Bergeijk, Noord-Brabant

Op deze pagina vindt u de meest vooraanstaande specialisten in Bergeijk, Noord-Brabant op het gebied van knokkelkoorts. Ontdek hun expertise en hoe zij u kunnen begeleiden in uw behandeling.

Uitgelichte Knokkelkoorts specialisten in Bergeijk

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Wat is knokkelkoorts?

Mensen met knokkelkoorts hebben hoge koorts en pijn in de gewrichten ('knokkels'). Hieraan dankt de ziekte zijn naam. Een andere naam voor knokkelkoorts is dengue. Knokkelkoorts wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt op mensen overgebracht door muggen die vooral overdag steken. De ziekte komt voor in tropische en subtropische gebieden: Zuid- en Midden-Amerika, het Caribisch gebied, Afrika en Zuidoost Azië. Er zijn vier denguevirussen (DEN-1 t/m DEN-4). Mensen kunnen met elk virus maar een keer besmet worden. Er zijn drie vormen van knokkelkoorts:

  • (normale) knokkelkoorts.
  • dengue hemoraggische koorts (DHK): DHK is een ernstige vorm van knokkelkoorts met als belangrijkste kenmerk (inwendige) bloedingen.
  • het dengue shock syndroom (DSS): als er door bloedingen te veel vocht en bloed uit de bloedvaten weglekt, krijgt iemand een shock.
De arts kan de diagnose knokkelkoorts stellen aan de hand van de klachten. Om de diagnose te bevestigen kan een bloedonderzoek worden gedaan.

Hoe kunt u met het denguevirus besmet raken?

Mensen kunnen knokkelkoorts krijgen door een muggenbeet van de Aziatische tijgermug. Een mug raakt zelf besmet met het virus door het bloed op te zuigen van iemand die op dat moment knokkelkoorts heeft. In Zuidoost Azië en West-Afrika kunnen muggen waarschijnlijk ook besmet worden door apen. Muggen dragen het virus levenslang bij zich. Lang niet iedereen wordt ziek na een beet van een besmette mug. Bij mensen die wel ziek worden begint de ziekte twee tot veertien dagen na de beet. Iemand die knokkelkoorts heeft kan andere mensen niet besmetten. Zoals verteld zijn er vier typen van het virus. Iemand die antistoffen heeft tegen DEN 1, kan niet nog eens knokkelkoorts krijgen die wordt veroorzaakt door ditzelfde type virus. Wel kan deze persoon besmet worden met de andere drie virussen. De ziekte kan dan veel ernstiger verlopen. Er ontstaat eerder dengue hemorragische koorts en het dengue shock syndroom.