Kaakgewrichtontsteking - Waalre, Noord-Brabant

Op deze pagina vindt u een zorgvuldig samengestelde lijst van de beste specialisten in kaakgewrichtontsteking in Waalre, Noord-Brabant. Ontdek de expertise en ervaring van professionals die u kunnen helpen bij uw klachten en zorgen.

Uitgelichte Kaakgewrichtontsteking specialisten in Waalre

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Kaakgewrichtontsteking

Het kaakgewricht is het gewricht tussen het achteruiteinde van de onderkaak en de onderkant van het slaapbeen. Het kaakgewricht is het meest complexe gewricht van het lichaam. Het gaat open en dicht als een scharnier en beweegt naar voren, naar achteren en zijwaarts. Tijdens het kauwen komen er enorme krachten op te staan. In het kaakgewricht bevindt zich een stukje speciaal kraakbeen dat een discus (schijf) wordt genoemd en ervoor zorgt dat het onderste kaakbeen en de schedel niet tegen elkaar schuren.

Ontsteking van het kaakgewricht

Ontsteking van het kaakgewricht is zeldzaam. De aandoening gaat gepaard met pijn in en rond het gewricht, achter het oor en soms uitstralend naar achterhoofd en/of schouder. Tevens kan een dergelijke ontsteking gepaard gaan met afsterven van gewrichtsweefsel. De aandoening ontstaat vaak door uitbreiding van ziekteprocessen in de kaak, de kiezen of de tanden. Soms is het ook een gevolg van een niet goed zittend kunstgebit, zodat iemand 'scheef' gaat bijten en hierdoor het kaakgewricht verkeerd belast. Bij 80% van de patiënten verdwijnen de klachten zonder behandeling binnen zes maanden. Kaakgewrichtaandoeningen waarbij behandeling geïndiceerd is, zijn:

  • pijnlijke en gespannen spieren
  • discusluxatie naar voren
  • verwonding
  • verminderde of overmatige beweegbaarheid van het gewricht
  • groeiafwijkingen
  • aangeboren afwijkingen
Artritis en osteoartritis Ook in het kaakgewricht ontstaat soms een artritis. Artritis kan het kaakgewricht op dezelfde manier aantasten als de andere gewrichten. Osteoartritis (degeneratieve gewrichtsaandoening), een vorm van artritis waarbij het kraakbeen van de gewrichten verzwakt, komt het meest voor bij oudere mensen. Het kraakbeen in het kaakgewricht is niet zo sterk als dat in andere gewrichten. Omdat osteoartritis voornamelijk ontstaat als de discus ontbreekt of als er gaten in de discus zijn ontstaan, voelt de patiënt bij het openen en sluiten van de mond ruwe oppervlakken over elkaar schuren. Bij circa 1% van de patiënten met deze vorm van artritis wordt het kaakgewricht door reumatoïde artritis aangetast.