Hyperactiviteit - Gelderland

Op deze pagina ontdekt u de beste specialisten in Gelderland voor de behandeling van hyperactiviteit. Laat u begeleiden door ervaren professionals die u helpen bij het vinden van de juiste ondersteuning.

Uitgelichte hyperactiviteit specialisten in Gelderland

Vind een hyperactiviteit specialist in uw gemeente

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Hyperactiviteit

Hyperactiviteit is een gedragspatroon dat bekend staat als 'Attention Deficit Hyperactivity Disorder' (ADHD). ADHD is een aandoening die bij kinderen voorkomt. ADHD wordt gekenmerkt door:

  • Concentratiestoornissen
  • Snel afgeleid zijn
  • Impulsiviteit
  • Hyperactiviteit
Deze kenmerken hoeven niet allemaal voor te komen; de kenmerken kunnen verschillen van persoon tot persoon. De diagnose kan vanaf het vierde jaar worden gesteld, maar het kan voorkomen dat bepaalde kenmerken al eerder aanwezig zijn. De aandoening komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. ADD of Attention Deficit Disorder is een vorm van ADHD. Bij ADD is de hyperactiviteit minder uitgesproken, maar is wel sprake is van een aandachtstekortstoornis.

Symptomen

Overactiviteit Kinderen met ADHD zijn overactief. Ze kunnen niet stilzitten (ook niet als hen dat wordt opgedragen), rennen vaak rond of klimmen veel en kunnen niet makkelijk rustig spelen. Vaak praten deze kinderen extreem veel, flappen antwoorden eruit voordat ze de hele vraag hebben gehoord, kunnen niet op hun beurt wachten en/of onderbreken anderen. Aandachtsproblemen Kinderen die vooral aandachtsproblemen hebben, zijn vaak niet in staat op details te letten en ze kunnen hun aandacht moeilijk bij werk of spel houden. Deze kinderen kunnen moeilijk taken en activiteiten organiseren, raken vaak hun spullen kwijt omdat ze vergeten waar ze iets hebben achtergelaten en zijn gemakkelijk afgeleid. Leerproblemen Bij kinderen met ADHD komen ook vaker leerproblemen voor en soms werkt het korte-termijngeheugen niet goed. Daardoor worden velen van hen aangetrokken tot activiteiten waarbij niet te veel eisen aan het werkgeheugen worden gesteld of waarbij ze niet worden afgeleid. Ze kunnen hun tijd slecht indelen en vaak zijn ze overgevoelig voor geluiden, visuele prikkels en aanraking. Het ontwikkelingsstadium De neiging bestaat echter te veel verschijnselen aan deze aandoening toe te schrijven. Voordat een diagnose wordt gesteld, moet steeds in aanmerking worden genomen of het gedrag past bij het ontwikkelingsstadium van het kind. Een zekere mate van hyperactiviteit komt veel voor bij jonge kinderen. Meestal komt het vanzelf weer goed, maar als er echt problemen ontstaan, kunt u het beste advies inwinnen bij een deskundige. Hoewel ADHD voornamelijk als een jeugdstoornis wordt beschouwd, komt het steeds vaker voor dat de diagnose ADHD (of ADD) pas op volwassen leeftijd wordt gesteld.