Uitgelichte hodgkin specialisten
Maassluis,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Den Haag,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een hodgkin specialist in uw regio
Informatie over hodgkin
Hodgkin
De ziekte van Hodgkin wordt ook wel het Hodgkin-lymfoom genoemd en is een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Bij de grote meerderheid van de patiënten is de ziekte volledig te genezen. De ziekte komt vooral bij jongeren voor in de leeftijd van 15 tot 35 jaar, maar wordt zeker ook bij oudere patiënten gezien. In Nederland zal het gaan om zo'n 450 nieuwe patiënten per jaar. Binnen het Hodgkin-lymfoom wordt onderscheid gemaakt tussen twee grote groepen:
- De klassieke vorm van Hodgkin-lymfoom: meer dan 95 procent van de patiënten heeft deze vorm.
- Een variant daarvan is de nodulair lymfocytenrijke vorm van Hodgkin-lymfoom, ook wel 'nodulair paragranuloom' genoemd. Dit type komt meestal voor in de lymfeklieren van hals en oksel. Het kan zich voordoen op elke leeftijd. Minder dan 5% van de patiënten heeft deze vorm van de ziekte van Hodgkin.
Oorzaak
De oorzaak van Hodgkin is niet bekend. Het gaat om een kwaadaardige aandoening van cellen die afstammen van de B-lymfocyten; een bepaald type witte bloedcellen die een rol spelen in onze afweer.
Symptomen
De meeste patiënten met een Hodgkin-lymfoom hebben weinig klachten. Vaak melden patiënten zich omdat ze last hebben van een opgezette lymfklier. Daarbij wordt een pijnloze zwelling gezien in de hals, boven het sleutelbeen of soms onder de oksel. Meestal wordt deze zwelling langzaam groter. Bij sommige patiënten wordt de ziekte bij toeval gevonden. Bijvoorbaald als er om een andere reden een borstfoto (thoraxfoto) wordt gemaakt waarbij een zwelling te zien is in de ruimte tussen het hart en de longen (het zogenaamde mediastinum). Minder dan een derde van de patiënten met een Hodgkin-lymfoom heeft wel klachten. Deze klachten kunnen bestaan uit zowel plaatselijke als algemene symptomen. Bij plaatselijke symptomen kan een patiënt benauwdheid ervaren door toename van de Hodgkin-klieren achter de longen (in het mediastinum) of bijvoorbeeld pijn in de buik door een opgezette milt. Bij algemene symptomen kan sprake zijn van:
- Onbegrepen ernstig gewichtsverlies: meer dan 10 procent van het oorspronkelijke gewicht. Meestal is de eetlust wel goed.
- Profuus nachtzweten: kletsnat wakker worden waarbij kleding en beddengoed verschoond moet worden.
- Onbegrepen koorts.
- Jeuk over het gehele lichaam, zonder dat iets aan de huid is te zien.
- Zogenaamde alcoholpijn: na het drinken van een glas alcoholhoudende drank ontstaat pijn in de klieren waarin Hodgkin-lymfoomlokalisaties zijn. (zeldzaam symptoom)
Diagnose
De diagnose Hodgkin-lymfoom wordt gesteld door een biopt (weefselstukje) uit een afwijkende lymfklier te nemen en deze onder de microscoop te onderzoeken. Meestal is de ziekte goed te herkennen door de patholoog, een arts-specialist die de lymfklier microscopisch onderzoekt. Soms is het beeld moeilijk, doordat bepaalde infecties, ontstekingen of andere vormen van lymfklierkanker op Hodgkin kunnen lijken.
Behandeling
De grote meerderheid van de patiënten kan genezen worden. Het Hodgkin-lymfoom is dan vernietigd, waarna het niet meer terugkomt. Echter, zonder behandeling zullen patiënten uiteindelijk aan de ziekte overlijden. Het is dus erg belangrijk goed behandeld te worden om de geneeskans zo groot mogelijk te maken. De behandeling hangt af van het stadium van de ziekte en van het risicoprofiel van de patiënt. Eerst wordt dus een uitgebreid onderzoek gedaan. Dit onderzoek duurt minstens twee weken. Hierdoor ontstaat een lange onzekere periode. In deze wachttijd kunnen vaak wel voorbereidingen worden getroffen om de behandeling zo goed mogelijk te ondergaan. Die behandeling zal bestaan uit chemotherapie bestaan, vaak aanvullend met bestraling. Hoe goed de behandeling aanslaat en hoe goed het te verdragen is, is onder andere afhankelijk van de conditie van de patiënt. Het eventuele ewichtsverlies kan met een dieet gecorrigeerd worden. Het wordt dringend geadviseerd om te stoppen met roken tijdens de behandeling. Chemotherapie zal bij de meerderheid tijdelijke haaruitval veroorzaken. Sommige patiënten zullen dit willen opvangen met een pruik, die wordt vergoed door de verzekering. Hoewel de meeste moderne Hodgkin-chemotherapieschema's de vruchtbaarheid niet aantasten, geldt dat niet voor alle schema's. Daarom wordt mannelijke patiënten vaak gevraagd om voor de zekerheid van tevoren zaadcellen te laten invriezen. Ook dit is iets wat bijvoorbeeld in de 'wachttijd' alvast georganiseerd kan worden. De duur van de behandeling kan variëren van 4 maanden tot maximaal 8-9 maanden. Vrijwel altijd zal de behandeling poliklinisch plaatsvinden in de vorm van chemotherapiekuren. Hierbij wordt elke 2 weken (soms vaker) een infuus toegediend op de dagbehandelingsafdeling.
Hodgkin video's
Hodgkinlymfoom
Film over het Hodgkinlymfoom.