Uitgelichte hersenontsteking specialisten
Maassluis,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Den Haag,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een hersenontsteking specialist in uw regio
Informatie over hersenontsteking
Hersenontsteking
Hersenontsteking wordt ook wel encefalitis genoemd. Encefalitis is een ontsteking in het hersenweefsel. De grens met hersenvliesontsteking/meningitis (hersenvliesontsteking of ook wel nekkramp genoemd) is onscherp, omdat bij encefalitis ook vaak de hersenvliezen ontstoken zijn. Precies gezegd is een abces een afgekapselde holte gevuld met bacteriën en dood weefsel, oftewel pus.
Oorzaak
Virale hersenontsteking kan door veel virussen worden veroorzaakt. Bij lichte gevallen is vaak het Epstein-Barrvirus de schuldige (het virus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt) (Ziekte van Pfeiffer). Ook komt de ziekte voor als complicatie van een kinderziekte, zoals mazelen en de bof, hoewel deze aandoeningen door inenting weinig meer voorkomen. De meest voorkomende oorzaak van levensbedreigende virale encefalitis is het herpes-simplexvirus (zie Herpes-simplex). Vooral pasgeborenen zijn daar gevoelig voor. De aandoening kan ook het gevolg zijn van een hiv-infectie. In tropische landen is de oorzaak soms een infectie die door muggen en teken wordt overgebracht, zoals gele koorts. Vroeger ontstond de ziekte vaak door infectie met het poliovirus. Ook deze ziekte is nu zeldzaam door inenting.
Symptonen
Afhankelijk van de ernst van de ontsteking kunnen de symptomen zijn: koorts en hoofdpijn, slaperigheid, braken of een lichte stijfheid in de nek.
Behandeling
Virale hersenontsteking die door het herpes-simplexvirus wordt veroorzaakt, kan worden behandeld met aciclovir Antivirale middelen. Bij toevallen kunnen anti-epileptica worden voorgeschreven. Ernstige gevallen moeten op de intensive care worden behandeld.