Uitgelichte hersenbloeding specialisten
Maassluis,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Den Haag,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een hersenbloeding specialist in uw regio
Informatie over hersenbloeding
Hersenbloeding
Een hersenbloeding is het gevolg van een lek in een hersenbloedvat. Zo'n lek kan ontstaan door een zwakke plek in de bloedvatwand waardoor bloed de hersenen instroomt. De gevolgen die dit voor het leven heeft, zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen. Beroerte Beroerte wordt ook wel cerebro vasculair accident (CVA) of attaque genoemd en betekent dat er iets mis gaat met de bloedcirculatie in de hersenen. Een beroerte kan een hersenbloeding of een herseninfarct betreffen. Bij een herseninfarct is een bloedvat verstopt, terwijl de oorzaak van een hersenbloeding een scheurtje in een bloedvat is. In beide gevallen krijgt een deel van de hersenen geen zuurstof. Een hersenbloeding komt minder vaak voor dan een herseninfarct. Bij ongeveer 20% van alle beroertes gaat het om een hersenbloeding. (Bron: Hartstichting)
Oorzaak
De meest voorkomende oorzaak van een hersenbloeding is een onbehandelde hoge bloeddruk (hypertensie). Door aanhoudende hoge bloeddruk verslechtert de kwaliteit van bloedvaten, andere oorzaken kunnen zijn:
- Hoofdtrauma: schedelletsel en traumatisch hersenletsel.
- Aneurysma: een uitstulping van de wand van een hersenslagader die uiteindelijk kan barsten.
- Aangeboren bloedvatafwijkingen.
- Amyloïde angiopathie: een erfelijke ziekte van de bloedvaten, waardoor hersenbloedingen kunnen ontstaan.
- Hersentumoren.
Symptomen
Een beroerte ontstaat plotseling en kan gepaard gaan met bewusteloosheid. De belangrijkste symptomen zijn:
- Verlammingen in het gezicht, zoals een scheve mond.
- Verward en incoherent spreken en denken.
- Verlammingen aan arm of been, meestal is de verlamming aan één zijde van het lichaam.
- Verlies of verstoring van het gezichtsvermogen.
- Tintelingen.
- Verdoofd gevoel in arm, been of gezicht.
- Ernstige hoofdpijn.
- Duizeligheid en evenwichtsstoornissen.
Behandeling
Behandeling van een hersenbloeding is afhankelijk van de locatie, oorzaak en omvang van de bloeding. Soms is chirurgie nodig om de zwelling te verminderen, opgehoopt bloed te verwijderen en een nieuwe bloeding te voorkomen. Daarnaast kunnen medicijnen worden voorgeschreven zoals pijnstillers, corticosteroïden of diuretica (om zwelling te verminderen) en anticonvulsiva (om epileptische aanvallen onder controle te krijgen). Tevens is behandeling erop gericht verdere bloedingen te voorkomen door de onderliggende oorzaak te behandelen of weg te nemen. Revalidatie na het doormaken van een beroerte richt zich met name op het oppakken van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) zoals wassen, aankleden en eten. Daarnaast is kan bijvoorbeeld logopedie helpen om het spreken te verbeteren en fysiotherapie voor het bevorderen van het bewegen. Cognitieve revalidatie is in een later stadium ook mogelijk. Tot ongeveer een jaar na de beroerte kunnen de beschadigingen in de hersenen en de gevolgen daarvan nog in enige mate herstellen. Dit gebeurt vooral wanneer door de getroffene en zorgverleners actief wordt gewerkt aan de gevolgen. Revalidatiebehandeling is erop gericht de getroffene zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. De periode na de revalidatiefase is gericht op verwerking, acceptatie, leren omgaan met blijvende beperkingen en ondersteuning van de mantelzorg.
Risico
De kans op een beroerte kan verminderd worden door:
- Het behandelen van hoge bloeddruk: door verandering van voeding, lichaamsbeweging en medicatie.
- Stoppen met roken.
- Geen drugs gebruiken: cocaïne verhoogt het risico van een hersenbloeding.
- Rij voorzichtig en draag een gordel.
- Draag altijd een helm op een (motor)fiets.
- Corrigerende chirurgie: wanneer een persoon lijdt aan afwijkingen, zoals aneurysma's, kan een operatie helpen om te voorkomen dat deze zwakke plek in de toekomst voor problemen gaat zorgen.
Hersenbloeding video's
Wat is een beroerte?
Wat het verschil is tussen een TIA, herseninfarct en een hersenbloeding.