Uitgelichte hepatitis a specialisten
Emmen,
Drenthe
De Bilt,
Utrecht
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Den Haag,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Maassluis,
Zuid-Holland
Vind een hepatitis a specialist in uw regio
Informatie over hepatitis a
Hepatitis A
Hepatitis A is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Bij hepatitis A gaat het om een ander virus dan bij hepatitis B en C. Het zijn alle drie leverontstekingen die veroorzaakt worden door infectie met een virus. Ze worden daarom ook wel virale hepatitis genoemd. Hepatitis A is de minst ernstige vorm van deze virale leverontstekingen. Hepatitis A komt vooral voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen hepatitis A krijgen. In het algemeen worden kinderen er niet erg ziek van. Volwassenen kunnen zich wel een tijd lang ziek voelen. Dit varieert van enkele weken tot enkele maanden. Als u besmet bent geraakt met hepatitis A gaat het virus na verloop van tijd weer uit uw lichaam. Hepatitis A wordt nooit chronisch. Dit wil zeggen dat het geen blijvende ziekte is. Als u eenmaal hepatitis A hebt gehad, bent u er de rest van uw leven immuun voor. U krijgt de ziekte dan niet opnieuw. De antistoffen in het bloed ruimen het virus de tweede keer direct op en u wordt dan niet ziek.
Oorzaak
Hepatitis A wordt voornamelijk overgedragen door het eten en drinken van voedsel dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Besmetting vindt sneller plaats als de hygiënische omstandigheden slecht zijn. Voedsel en drinkwater kunnen dan besmet raken met ontlasting. Bij jonge kinderen kan een besmetting vaak ongemerkt plaatsvinden. Volwassenen raken meestal besmet via kinderen of tijdens een vakantie in het buitenland waar de hygiënische omstandigheden slecht zijn. Hepatitis A kan ook via seksueel contact overgedragen worden. De kans op besmetting is vooral aanwezig bij oraal-anaal contact. Dit betekent seks waarbij contact is tussen de mond en de anus. In enkele gevallen vindt besmetting plaats via bloed-bloedcontact.
Besmetting
Het virus zit in de ontlasting van besmette personen. U raakt besmet wanneer het virus in uw mond terechtkomt. Slechte hygiëne speelt hierbij een belangrijke rol.
- Iemand met hepatitis A die naar het toilet geweest is om te poepen kan het virus op de wc-bril, de kraan en andere voorwerpen achterlaten. Als u deze voorwerpen daarna aanraakt en daarna uw mond aanraakt, kunt u met het virus besmet raken.
- U kunt ook besmet raken via water, voedsel of eetgerei dat met besmette handen is aangeraakt.
- Wanneer u iemand met hepatitis A verzorgt, heeft u een verhoogde kans om besmet te raken.
- U kunt tijdens het vrijen besmet raken als uw mond of handen met de anus van een besmette partner in aanraking komen.
Symptomen
In het begin hoeft u helemaal geen klachten te hebben als u besmet bent geraakt met het virus. Kinderen merken vaak niets van een infectie. Na verloop van tijd kunnen klachten ontstaan. De klachten die kunnen ontstaan zijn:
- Vermoeidheid
- Lichte koorts
- Misselijkheid
- Pijn in de bovenbuik
- Geelzucht (vooral bij volwassenen).
Behandeling
Hepatitis A geneest binnen enkele maanden vanzelf. Er zijn geen medicijnen die het genezingsproces bevorderen. Complicaties komen bij hepatitis A zelden voor. De vermoeidheid kan bij sommige personen lang aanhouden. Het is belangrijk om rust te nemen wanneer het lichaam daar om vraagt. Drink geen alcohol. Iemand die hepatitis A heeft doorgemaakt, is levenslang immuun. Door een goede hygiëne ka worden voorkomen dat de patiënt anderen besmet. Iemand met hepatitis A moet niet naar school of naar het werk gaan tot minstens één week nadat de geelzucht is begonnen. Inenting of vaccinatie kan nodig zijn om mensen in de naaste omgeving van een zieke tegen hepatitis A te beschermen. Hepatitis A-vaccinatie geeft volgens de literatuur 12 maanden bescherming. Een tweede vaccinatie, bij voorkeur na 6 à 12 maanden na de eerste vaccinatie, geeft langdurige, waarschijnlijk levenslange, bescherming.
Hepatitis a video's
Hepatitis A
Wat is hepatitis A en hoe voorkom je het?