Uitgelichte groeihormoon tekort specialisten
Maassluis,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Den Haag,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een groeihormoon tekort specialist in uw regio
Informatie over groeihormoon tekort
Groeihormoon Tekort
De naam groeihormoondeficiëntie zegt het eigenlijk al: het is een tekort (deficiëntie) aan groeihormoon. Wanneer er onvoldoende werkend groeihormoon aanwezig is, heet dit groeihormooninsufficiëntie, maar de termen worden vaak door elkaar gebruikt. Groeihormoon is verantwoordelijk voor de groei van kinderen, maar ook volwassenen hebben groeihormoon nodig. Het reguleert onder andere de hoeveelheid vet, cholesterol en water in het lichaam. Ook is groeihormoon verantwoordelijk voor het onderhoud van de botten en spieren. Groeihormoon wordt aangemaakt in de hypofyse, een kliertje dat onder aan je hersenen hangt. Je hypofyse werkt weer in opdracht van een ander systeem in de hersenen: de hypothalamus. Groeihormoondeficiëntie komt bij ongeveer 1 op de 5000 kinderen voor en bij 1 op de 10000 volwassenen. Het komt minder voor bij volwassenen omdat zij minder groeihormoon nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Sommige mensen maken dus een hoeveelheid groeihormoon aan dat voor een kind te weinig is, maar genoeg om op volwassen leeftijd te kunnen functioneren.
Oorzaak
In de helft van de gevallen is er geen exacte oorzaak van groeihormoondeficiëntie aan te wijzen. Groeihormoondeficiëntie kan erfelijk zijn, maar vaak is dit niet het geval. Meestal ontstaat het doordat je hypofyse beschadigd is en het hormoon niet meer of onvoldoende kan aanmaken. Deze beschadiging kan komen door een ongeval of door een tumor in de hypofyse. Ook kan het zijn dat je hypothalamus niet goed werkt. De hypothalamus geeft de hypofyse dan geen opdracht om groeihormoon te gaan maken.
Symptonen
Het belangrijkste symptoom van groeihormoondeficiëntie bij kinderen is een vertraagde groei. Je kind is kleiner dan zijn of haar leeftijdsgenootjes en wordt vaak ook jonger geschat. Dit kan ook emotionele gevolgen hebben omdat kinderen graag willen groeien. Ook kan je kind onzeker worden omdat ze gepest worden met hun lengte of geweigerd worden omdat ze niet groot genoeg zijn. Zoals eerder gezegd zorgt het groeihormoon niet alleen voor de groei, maar heeft het ook andere taken. Groeihormoondeficiëntie kan daarom ook leiden tot de volgende symptomen:
- Moe, zwak of sloomheid.
- Wat mollig rond de romp (vetafzetting).
- Broze botten door botontkalking, met name op hogere leeftijd.
- Verhoogd vetpercentage, vooral rond de buik.
- Afname spiermassa.
- Afname van uithoudingsvermogen.
Behandeling
De behandeling van het groeihormoontekort bestaat uit het dagelijks toedienen van subcutane injecties groeihormoon met behulp van een injectiepen. Omdat de hoeveelheid groeihormoon ´s nachts het hoogst is, worden de injecties bij voorkeur voor het slapengaan gegeven. Op deze manier wordt de natuurlijke situatie het beste nagebootst. De dosering groeihormoon voor het kind wordt door de behandelend arts uitgerekend aan de hand van lengte en gewicht. Voor kinderen is de dosering groeihormoon beduidend hoger dan voor volwassenen. Kinderen moeten er van groeien, de volwassene heeft het groeihormoon nodig voor de energiehuishouding en om de balans tussen vet en spieren goed te houden.