Uitgelichte Gezichtsvermogen afgenomen specialisten in Overbetuwe
Huisartsencentrum Zetten/Herveld
Overbetuwe,
Gelderland
Huisartsenpraktijk Prinsenhof Dr Kreikamp-van Baast
Overbetuwe,
Gelderland
Huisartsenpraktijk Kastanjelaan
Overbetuwe,
Gelderland
Overbetuwe,
Gelderland
Huisartspraktijk M H Djajakusumah
Ede,
Gelderland
Huisartsenpraktijk mevr Hammink en mevr MarEe
Arnhem,
Gelderland
Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving
Bekijk ook:
Afgenomen gezichtsvermogen
Een afgenomen gezichtsvermogen kan verschillende symptomen bevatten. Meestal wordt hiermee bedoeld dat de gezichtsscherpte (visus) is afgenomen. Het oog heeft moeite om zich aan te passen waardoor iemand minder goed voorwerpen kan waarnemen. Iemand kan bijziend zijn (voorwerpen in de verte worden niet duidelijk waargenomen) of juist verziend (voorwerpen dichtbij worden minder goed waargenomen). Oudziendheid is een oogafwijking die voor kan komen vanaf ongeveer 45 jaar waarbij iemand voorwerpen die dichtbij zijn slechter ziet. Een afgenomen gezichtsvermogen kan ook betekenen dat iemand moeite heeft met:
- Kleurwaarneming
- Diepte zien
- Objecten waarnemen vanuit de ooghoek (in de periferie van het netvlies)
- Het bewegen van de oogspieren in alle richtingen
- Accomodatie: dit is het aanpassen van de de sterkte van de ooglens om op de gewenste afstand scherp te zien
Meten gezichtsvermogen
Het meten van de gezichtsscherpte wordt door een opticien of oogarts gedaan. De visus wordt afzonderlijk bij beide ogen gemeten, eventueel met bril of lenzen. Het gezichtsvermogen kan op verschillende manieren worden getest:
- De kaart van Snellen: een hulpmiddel waarmee op eenvoudige wijze de visus kan worden bepaald in een oogmeting. De kaart bestaat uit 8 reeksen letters die verschillen van dikte en grootte.
- Vingers tellen: wanneer iemand niet in staat is de grootste letters van de kaart te onderscheiden, wordt de visus gemeten door vingers te tellen van een opgestoken hand.
- Handbewegingen: wanneer bovenstaande niet lukt, wordt onderzocht of iemand handbewegingen kan zien.
- Lichtperceptie: op het moment dat ook handbewegingen niet kunnen worden waargenomen, test men of een patiënt een lampje kan zien.