Uitgelichte gewrichtsklachten specialisten
Maassluis,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Den Haag,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een gewrichtsklachten specialist in uw regio
Informatie over gewrichtsklachten
Gewrichtsklachten
Mensen die te kampen hebben met gewrichtsklachten hebben vaak een bepaalde hulpstructuur beschadigd door overbelasting van een gewricht. Enkele voorbeelden zijn de scheuring van een gewrichtsband (bijvoorbeeld de kruisband of de enkelband), beschadiging van de meniscus of een ontsteking van een slijmbeurs.
Symptomen
Symptomen die hierbij kunnen optreden zijn meestal stijve en pijnlijke gewrichten. Daardoor zijn bepaalde bewegingen lastig of lukken deze helemaal niet meer. Tevens kan het zijn dat iemand 's nachts niet kan slapen van de pijn of dat iemand daardoor wakker wordt. Tot slot kan sprake zijn van uitstralende pijn. Bijvoorbeeld als iemand last heeft van het schoudergewricht kan dit uitstralen naar spieren in de bovenarm. Als het gewricht dik, warm en rood is, raadpleeg dan de huisarts. Mogelijk is sprake van een ontsteking. Raadpleeg tevens een huisarts wanneer de pijnklachten na twee dagen niet minder worden, wanneer de klachten na twee weken niet weg zijn of wanneer u een ernstige beschadiging vermoedt. Reuma Soms zijn de gewrichtsklachten hardnekkig. Er kan sprake zijn van reuma als onderstaande verschijnselen van toepassing zijn:
- Ontstekingsverschijnselen, zoals gloeien en zwelling
- Klachten houden langer dan 4 weken aan.
Oorzaak
Gewrichtsklachten ontstaan vaak door overbelasting of artrose, en soms door een ontsteking. Overbelasting
- Zware belasting , teveel belasting of overgewicht kunnen klachten geven, bijvoorbeeld aan de knieën.
- Bij veel herhaling van een beweging, bijvoorbeeld met een computermuis of veel typen, kunnen pols- of elleboogklachten ontstaan. Vaak zijn daarbij niet alleen het gewricht, maar ook de spieren en pezen gevoelig. Een voorbeeld hiervan is RSI (repetitive strain injury): overbelasting door teveel herhaling van dezelfde beweging.
- Bij artrose ontstaat vaak pijn en stijfheid in de heup(en), de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers.
- De klachten zijn het ergst als u bijvoorbeeld 's ochtends uw hand of knie voor het eerst weer beweegt (startpijn).
- De stijfheid vermindert binnen het eerste halfuur dat u beweegt.
- Vaak merkt u na tien minuten bewegen al een duidelijke verbetering.
- Bij intensief of langdurig bewegen kan de pijn weer terugkomen.
- reactieve gewrichtsontsteking
- gewrichtsontsteking door een bacterie
- reumatoïde artritis (een vorm van reuma).
Behandeling
De meeste gewrichtsklachten gaan vanzelf over. Tegen de pijn kunnen pijnstillers als paracetamol, ibuprofen, diclofenac of naproxen geslikt worden. Vaak moet het pijnlijke gewricht ontlast worden en zal het omhoog gelegd moeten worden. Artrose houdt u levenslang. In het begin zijn de klachten wisselend en op den duur kunnen ze verergeren. Blijf bewegen Probeer in beweging te blijven, ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen of op gymnastiek. Breid de lichaamsbeweging langzamerhand uit tot een halfuur per dag. Een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) kan u hierbij begeleiden. Vaak is bewegen makkelijker vol te houden wanneer u samen met iemand beweegt. Door te bewegen, blijven de gewrichten soepel. Pijnstillers Wanneer u pijnstillers slikt, bekijk dan in hoeverre u deze geleidelijk kunt verminderen. Overgewicht Wanneer u gewrichtsklachten heeft als gevolg van overgewicht, probeer dan af te vallen. Een diëtist kan u hierbij helpen.
Gewrichtsklachten video's
Radio Signaal
Hetty Gravesteijn praat met Monique Arts over gewrichtsklachten en met name over Jicht.