Uitgelichte Geslachtsziekten specialisten in Pijnacker-Nootdorp
Pijnacker-Nootdorp,
Zuid-Holland
Pijnacker-Nootdorp,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk Balans J M van der Huizen
Pijnacker-Nootdorp,
Zuid-Holland
Doktersdienst Duin en Bollenstreek
Teylingen,
Zuid-Holland
Delft,
Zuid-Holland
Nieuwkoop,
Zuid-Holland
Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving
Bekijk ook:
Geslachtsziekten
Geslachtsziekten (SOA's) zijn infecties aan de geslachtsdelen, die veelal overgedragen worden via seksueel contact. Sommige geslachtsziekten kunnen echter ook overgedragen via contact met besmet bloed, bijvoorbeeld door het gebruik van dezelfde injectienaald door meerdere mensen. Omdat geslachtsziekten meestal via (onveilig) seksueel contact worden overgedragen, worden ze ook wel SOA's genoemd: seksueel overdraagbare aandoeningen. Naar schatting worden er jaarlijks 110.000 Nederlanders besmet met een geslachtsziekte of SOA. Niet iedereen wordt er ook echt ziek van, maar als je geïnfecteerd bent kun je wel vrijwel altijd anderen besmetten die er dan wel last van kunnen krijgen. De meeste geslachtsziektes/soa's kunnen gelukkig goed behandeld worden en zijn vooral lastig. Echter, er zijn ook geslachtsziektes / soa's die ernstiger gevolgen kunnen hebben waaronder uiteindelijk zelfs de dood (HIV bijvoorbeeld).
Verschijnselen van een SOA / geslachtsziekte
Het kan soms weken of zelfs jaren duren voor je last krijgt van een geslachtsziekte. Soms ook zijn er slechts hele vage verschijnselen en heb je er nauwelijks last van. Je bent dan overigens wél besmettelijk voor anderen. Zijn er wel duidelijke klachten, dan is er meestal sprake van een of meer van de volgende verschijnselen:
- Afscheiding/pus uit de vagina, anus of penis; bij vrouwen is de afscheiding dan meestal sterker dan normaal en de afscheiding kan ook vervelend ruiken of een groenige kleur hebben.
- Wratten, blaasjes of zweren op vagina, anus, mond of penis.
- Jeuk, pijn, geïrriteerdheid of een branderig gevoel tijdens of na het plassen.
- Jeuk in het schaamhaar, aan de schaamlippen, aan de anus of aan de penis.
- Bloedverlies tijdens of net na het vrijen of ander abnormaal bloedverlies buiten de menstruatie om.
- Pijn in de onderbuik.
- Pijn in de teelballen.
- Opgezette klieren in de liezen.