Galsteenaanval - Mook en Middelaar, Limburg

Op deze pagina vindt u de voornaamste specialisten in Mook en Middelaar, Limburg voor de behandeling van galsteenaanvallen. Ontdek de expertise en ervaring van de beste zorgprofessionals om u optimaal te begeleiden in uw herstel.

Uitgelichte Galsteenaanval specialisten in Mook en Middelaar

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Galsteenaanval

De lever maakt voortdurend gal aan. Daarin zitten galzouten die bij de vetsplitsing in de spijsvertering een rol spelen en afvalstoffen die via de darmen het lichaam verlaten. Een deel van de galvloeistof stroomt via de galwegen continu af naar de twaalfvingerige darm. Een deel wordt opgevangen in de galblaas en daar geconcentreerd. Tijdens en na de maaltijd knijpt de galblaas samen en perst geconcentreerde gal naar de darmen waar het gebruikt wordt bij de spijsvertering. In de galblaas kan de geconcentreerde gal gaan kristalliseren; er ontstaan kleine kristallen die kunnen uitgroeien tot stenen. Als zo'n steentje uit de galblaas wordt uitgedreven kan het klem komen zitten voor de galblaasuitgang of in de galweg. Er ontstaat dan een galsteenkoliek: de galweg probeert het steentje door samentrekking uit de drijven naar de darm. Dit veroorzaakt de typische hevig stekende koliekpijn. Als de galgang volledig wordt verstopt door een steen kan de gal niet meer afvloeien en zal zich gaan ophopen in het lichaam. Er ontstaat dan geelzucht. Als de gal niet meer continu afvloeit kunnen bacteriën vanuit de darmen in de galwegen terecht komen en daar een ontsteking veroorzaken. Op die manier kan een ernstig ziektebeeld ontstaan met hoge koorts.

Oorzaak

Galstenen komen het meest voor bij vrouwen met overgewicht boven de veertig jaar. Zo'n 25% van de mensen boven de 50 jaar heeft galstenen. Bij de meesten veroorzaken ze gelukkig nooit klachten.