Focale vulvitis

Op deze pagina vindt u een zorgvuldig samengestelde lijst van de beste specialisten op het gebied van focale vulvitis in Nederland. Ontdek deskundige zorg en begeleiding van professionals die u helpen bij uw klachten.

Uitgelichte focale vulvitis specialisten

Vind een focale vulvitis specialist in uw regio

Informatie over focale vulvitis

Focale Vulvitis

Het focale vulvitis syndroom, ook wel vulvaire vestibulitis syndroom genoemd, is een ziektebeeld bij vrouwen waarbij sprake is van langdurige pijn bij de ingang van de vagina. De diagnose wordt gesteld wanneer de klachten langer dan zes maanden aanhouden en wanneer geen sprake is van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of een anatomische afwijking.

Symptomen

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Roodheid van de huid
  • Geïrriteerdheid van de huid
  • Pijn bij inbrengen tampon
  • Pijn bij vrijen
  • Branderig gevoel, soms ook tijdens plassen
  • Aangespannen spieren in het bekkenbodemgebied

Oorzaken en onderzoek

Er is nog geen duidelijke oorzaak van het focale vulvitis syndroom naar voren gekomen. Tijdens het onderzoek door een arts worden een aantal aspecten onderzocht. Vragen die daarbij geteld worden betreffen de duur van de klachten, precieze locatie van de pijn, momenten waarop de klachten het ergst zijn, de aanwezigheid van een SOA (momenteel of in het verleden), een eventuele negatieve seksuele ervaring en het voorkomen van de klachten bij familieleden. Een lichamelijk onderzoek kan bestaan uit een aantal onderdelen:

  • Vaginaal onderzoek: via een vaginaal onderzoek wordt het slijmvlies van de vagina bekeken. Soms kunnen in het verleden opgelopen SOA's namelijk de oorzaak zijn van blijvende beschadigingen aan het slijmvlies. Deze beschadigingen zijn meestal kleine wondjes die geïrriteerd raken door aanraking en een ontstekingsreactie is het gevolg.
  • Uitstrijkje: Door middel van een uitstrijkje kan onderzocht worden of er sprake is van een infectie.
  • Touch-test: Dit is is een onderzoek waarbij met een wattenstaafje wordt onderzocht welke plekken precies pijn doen.
  • Reactie van de bekkenbodemspieren op aanrakingen rond de vagina: Wanneer de bekkenbodemspieren zich aangespannen dan is penetratie moeilijker. Als een vrouw zich niet kan ontspannen, wordt minder vocht geproduceerd door de vagina en dat kan een soepele penetratie in de weg staan. Door vervelende of pijnlijke ervaringen in het verleden kan een vrouw in een negatieve spiraal terechtkomen. Ze verwacht pijn en spant daarom de spieren aan. Het gevolg van de aangespannen spieren is dan vaak pijn.

Behandeling

De behandeling kan uitgevoerd worden door verschillende hulpverleners. Een gynaecoloog kan de geïrriteerde huid behandelen. Daarbij wordt soms geadviseerd geen tampons te gebruiken, katoenen ondergoed te dragen, geen penetratie van de vagina, geen strakke broeken te dragen en het liefst thuis een rok of jurk te dragen zonder ondergoed. Tevens kan de gynaecoloog een zalf voorschrijven. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan een vrouw leren om het bekkenbodemgebied te ontspannen. Door de aangespannen spieren kan het voorkomen dat iemand vaker moet plassen dan normaal, geobstipeerd raakt en pijn heeft bij het vrijen. De behandeling van de fysiotherapeut bestaat uit het geven van adviezen en oefeningen voor thuis. Een seksuoloog kan helpen bij de psychische klachten die het syndroom met zich mee kunnen brengen. Een seksuoloog kan bijvoorbeeld helpen om ervoor te zorgen dat aanraking van het vaginale gebied weer als prettig ervaren wordt.

Focale vulvitis video's

Pijn bij het vrijen

In deze video legt psycholoog/seksuoloog Aukje Schade uit hoe je pijnloos kunt vrijen.