Fijt

Op deze pagina vindt u een zorgvuldig samengestelde lijst van de beste 'Fjt' specialisten in Nederland. Vergelijk hun expertise en maak een weloverwogen keuze voor uw gezondheid en welzijn.

Uitgelichte fijt specialisten

Vind een fijt specialist in uw regio

Informatie over fijt

Fijt

Fijt of panaritium is een zeer sporadisch voorkomende uitbreiding van een paronychia naar een ontsteking van de gehele vinger. Fijt of panaritium is een ernstiger ontsteking dan paronychia. Paronychia of nagelriemontsteking is een etterende ontsteking in een vinger of teen, die meestal door de bacterie Staphylococcus aureus wordt veroorzaakt. Nagelriemontsteking , ook wel omloopje genoemd, kan onder andere ontstaan door vuil in een wondje langs de nagelriem, bijvoorbeeld ten gevolge van een splinter of door nagelbijten. Onder de nagel kan zich vervolgens pus ophopen. Dit kan een uiterst pijnlijke en rood gezwollen vinger of teen tot gevolg hebben. Bij paronychia, van het Griekse para (naast) en onyx (nagel) genoemd, blijft de ontsteking beperkt tot de nagelriem. Onbehandeld kan een fijt onderliggend bot, gewricht en pees aantasten. Behandeling bestaat uit het openen van het abces en meerdere keren per dag weken in sodabadjes of biotex zonder bleek. Soms wordt ook antibiotica voorgeschreven. Dit is zelden nodig (bij suikerziekte, slechte doorbloeding, verminderde afweer). Berucht is het ontstaan van een flegmone (holte met pus) als de ontsteking niet tijdig wordt ontlast. De chronische vorm (langer dan 6 weken) wordt meestal veroorzaakt door een infectie met een schimmelsoort, Candida albicans. Ook bij de chronische vorm is de huid aan weerskanten van de nagel rood, pijnlijk en opgezet, waarbij de omliggende nagelriem verloren kan gaan. De nagel kan wit verkleurd zijn.

Voorkomen van fijt

Om fijt aan met name de teennagels te voorkomen is het aan te raden om de nagel recht af te knippen, of grotendeels recht, maar niet rond tot in de uiterste hoekjes. Ook reiniging onder de nagelrand (verwijdering van tenenkaas) dient voorzichtig te gebeuren met de punt van een vijl (niet te scherp, liefst een beetje glad) en niet met het scherpe puntje van het nagelschaartje.

Behandeling van fijt

Als je denkt dat je fijt hebt, ga dan naar de dokter. In de meeste gevallen is een behandeling van fijt nodig om te voorkomen dat het naar dieper gelegen weefsel uitbreidt en om ervoor te zorgen dat het geneest. Een enkele keer geneest een fijt of panaritium spontaan. Als er pus gevormd is, kan je arts de etterblaar openmaken. Hierdoor kan het pus weg en wordt de drukkende pijn minder. Hierna moet je de wond een aantal weken meerdere keren per dag weken in een sodabadje. Eventueel kan een kuur met antibiotica de infectie genezen. Dit is alleen nodig wanneer je diabetes, een slechte doorbloeding of een verminderde afweer hebt. Als er niet wordt ingegrepen, kan de infectie doordringen naar diepere weefsels. In dat geval moet chirurgisch worden ingegrepen.