Erythrasma

Op deze pagina vindt u de beste specialisten in Nederland voor de diagnose en behandeling van erythrasma. Ontdek deskundige zorg en professioneel advies voor een effectieve aanpak van deze huidaandoening.

Uitgelichte erythrasma specialisten

Vind een erythrasma specialist in uw regio

Informatie over erythrasma

Erythrasma

Erythrasma is een rode of roodbruine verkleuring van de huid die wordt veroorzaakt door bacteriën. Erythrasma komt alleen voor in de lichaamsplooien (de liezen en de oksels), daar waar de huid vochtig. Het is een veel voorkomende en onschuldige aandoening, die eenvoudig te behandelen is met crèmes of met antibiotica. Erythrasma wordt veroorzaakt door een bacterie, die Corynebacterium minutissimum heet. Deze bacterie komt bij iedereen voor op de huid, hij behoort tot de normale bewoners. Maar onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld in een warme en vochtige huidplooi, gaat de bacterie hard groeien en dan komen er zoveel van op de huid dat er irritatie ontstaat met roodheid en een bruine verkleuring als gevolg.

Wat zijn de klachten

Erythrasma veroorzaakt weinig klachten. Het meest opvallende is de rode verkleuring, en soms bruine verkleuring. Vooral bij personen met een getinte huid komt een bruine verkleuring voor. Verder kan de huid jeuken, een beetje branderig of geïrriteerd aanvoelen, of licht schilferen. Er kunnen ook kloofjes in ontstaan. Erythrasma zit altijd in de lichaamsplooien, daar waar de huid vochtig is en tegen elkaar ligt. Vooral in de liezen, en aan de binnenkant van het bovenbeen, en op de balzak (scrotum). Ook in de oksels. Bij vrouwen kan het onder de borsten zitten. Soms zit het in de bilplooi.

Hoe wordt Erythrasma behandeld?

Erythrasma kan worden behandeld door het in te smeren met bacteriedodende crèmes of lotions zoals:

  • Erytromycine lotion
  • Clindamycine lotion
  • Miconazol crème (dat is een antischimmel crème, maar miconazol doodt ook de Corynebacterium)
  • Fusidine crème
Ook kan erythrasma worden behandeld met antibiotica, bijvoorbeeld door 4 tabletten van 250 mg Klacid (claritromycine) tegelijk in te nemen. Daarnaast moet u ook zorgen dat de plooien goed schoon en droog blijven. Meestal is de infectie na 2-3 weken behandeling genezen. Het kan wel weer terugkomen, immers deze bacterie heeft iedereen op zijn huid zitten.