Eierstokgezwel - Boekel, Noord-Brabant

Op deze pagina vindt u een zorgvuldig samengestelde selectie van de beste eierstokgezwel specialisten in Boekel, Noord-Brabant. Laat u bijstaan door ervaren professionals die u nauwkeurig en empathisch begeleiden in uw behandeling.

Uitgelichte Eierstokgezwel specialisten in Boekel

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Eierstokgezwel

De eierstok of het ovarium bevat de eicelvoorraad van een vrouw. Een vrouw heeft twee eierstokken, die samen met de eileiders en de baarmoeder de inwendige geslachtsorganen worden genoemd. Een gezwel van de eierstok is een verdikking die daar niet hoort te zitten. Er bestaan goedaardige en kwaadaardige gezwellen van de eierstokken. Een goedaardig eierstokgezwel of een cyste aan de eierstok komt voornamelijk voor bij vrouwen tijdens de vruchtbare jaren (tussen de 30 en 45 jaar). Er is dan vaak een relatie met hormoonschommelingen. Meestal geeft het gezwel weinig of geen klachten. Een kwaadaardig gezwel aan de eierstokken komt vaker voor na de overgang, op wat hogere leeftijd.

Cyste aan de eierstok

Een voorbeeld van een goedaardig gezwel is een cyste aan de eierstok. Een cyste is een holte die met vocht is gevuld, vergelijkbaar met een blaar op de huid. Een cyste komt meer voor dan eierstokkkanker en kan aan één eierstok voorkomen maar ook aan beiden. Tevens kan er sprake zijn van een groepje cysten. Er bestaan veel soorten eierstokcysten, de belangrijkste zijn:

  • Corpus luteum cyste: Een rijp eitje komt vrij uit de follikel (het eiblaasje) en uit het gedeelte van de follikel dat overblijft, ontstaat het corpus luteum (gele lichaam). Dit gele lichaam verdwijnt na een aantal weken, maar soms blijft het corpus luteum bestaan en verandert in een cyste.
  • Folliculaire cyste: Wanneer een follikel niet barst en de eicel vrijkomt, kan een folliculaire cyste ontstaan. Een kleine cyste geeft vaak geen klachten, maar een grote cyste wel. Zo kan de menstruatie ontregeld zijn, kan er buikpijn zijnkunnen de bekken pijnlijk zijn en kan er pijn optreden tijdens de geslachtsgemeenschap. Als de cyste gaat bloeden is zeer hevige pijn vaak het gevolg.
  • Cystadenomen: Deze cysten ontstaan vanuit de buitenbekleding van de eierstok. Op een echo is het moeilijk om een cystadenoom te onderscheiden van een kankergezwel.
  • Endometriose cysten of chocoladecysten: Bij endometriose groeit weefsel van de binnenkant van de baarmoeder ook op plaatsen buiten de baarmoeder, bijvoorbeeld op de eierstok. Dit baarmoederslijmvlies bloedt mee tijdens de menstruatie. Op deze manier ontstaat in de eierstok een steeds groter wordende cyste gevuld met oud bloed. Dit is donkerbruin van kleur en is chocolade-achtig. Vandaar dat deze cysten ook wel chocoladecysten worden genoemd.
  • Dermoidcyste. Een dermoidcyste wordt ook wel een wondergezwel genoemd, omdat het structuren kan bevatten als talg, haren en soms ook tanden. Het is een goedaardig gezwel dat soms klachten kan geven.
Klachten De meeste cysten aan de eierstok zijn goedaardig en klein. Ze geven vaak geen klachten. Als er wel klachten zijn bestaan die vaak uit pijn in de onderbuik of een drukkend gevoel in de buik, pijn tijdens de geslachtsgemeenschap en een onregelmatige menstruatie waarbij soms sprake is van veel bloedverlies. Soms ontstaat een zeer hevige, stekende pijn in de buik wanneer de cyste draait of scheurt. Dit kan gepaard gaan met misselijkheid en koorts. Als de cyste erg groot is, kan het drukken op andere organen zoals de darmen of de blaas. Dit kan leiden tot obstipatie en een verhoogde aandrang om te plassen. Oorzaken De meeste cysten komen tijdens de vruchtbare periode voor en kunnen gepaard gaan met schommelingen in de hormoonhuishouding. Na de menopauze is de hormoonspiegel vrij stabiel en komen cysten minder vaak voor. Ook bij kinderen komen cysten betrekkelijk weinig voor. Diagnose Cysten worden vaak bij toeval ontdekt. Als de klachten wijzen op een cyste aan de eierstok wordt een inwendig onderzoek uitgevoerd. Met behulp van een echografie of soms een CT-scan kan de diagnose worden bevestigd. De cyste kan nader worden onderzocht door middel van laparoscopisch onderzoek, dit wordt gedaan als de mogelijkheid bestaat dat de cyste kwaadaardig is of als er veel klachten zijn. Eventueel wordt een beetje weefsel (biopt) weggenomen voor nader onderzoek. Behandeling De meeste cysten verdwijnen vanzelf. Dit kan enkele menstruele cycli duren. Soms zijn de klachten van ernstige of acute aard zoals bij het draaien van de cyste of een grote bloeding. De cyste wordt dan in zijn geheel verwijderd. Als de cyste erg groot is en de eierstok heeft aangetast dan kan het nodig zijn de eierstok operatief te verwijderen.