Clusterhoofdpijn - Ommen, Overijssel

Op deze pagina vindt u de beste specialisten in Ommen, Overijssel die zich toeleggen op de behandeling van clusterhoofdpijn. Maak gebruik van onze vergelijkingsfunctie om de juiste zorgverlener te kiezen voor uw specifieke behoeften.

Uitgelichte Clusterhoofdpijn specialisten in Ommen

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een relatief zeldzame (ongeveer 0,1 procent van de bevolking), maar buitengewoon ernstige vorm van aanvalsgewijze hoofdpijn. Vroeger werd clusterhoofdpijn ook wel Hortonse neuralgie genoemd, hetgeen echter verwarring veroorzaakte met trigeminus-neuralgie. Die term is dus verlaten. Clusterhoofdpijn komt vaker voor bij mannen maar ook vrouwen kunnen het hebben. In Nederland zijn ongeveer 17.000 patiënten met clusterhoofdpijn. Al is clusterhoofdpijn zeker in vergelijking met de meer dan 2,5 miljoen patiënten met migraine zeldzaam, het is voor de individuele patiënt van het grootste belang om de ziekte vroegtijdig te herkennen. Clusterhoofdpijn kan zich op verschillende manieren manifesteren. In de meest typische vorm wordt clusterhoofdpijn gekenmerkt door:

  • Aanvallen van hoofdpijn die een duur hebben tussen 15 minuten en 3 uur.
  • Heftige, eenzijdige hoofdpijn rond het oog of de slaap.
  • De aanvallen komen om de dag tot acht keer per dag.
  • Bijverschijnselen zoals: - rood en/of tranend oog aan dezelfde kant als de hoofdpijn - een verstopte neus of loopneus aan dezelfde kant als de hoofdpijn - opgezwollen oog aan dezelfde kant als de pijn - zweten van voorhoofd en of gelaat aan dezelfde kant van de pijn - een gevoel van rusteloosheid/bewegingsdrang

Oorzaken van clusterhoofdpijn

Hoewel er uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar clusterhoofdpijn, is er nog geen duidelijke oorzaak bekend. Men denkt dat het ontstaan van de ziekte te maken heeft met een afwijking in de hypothalamus, een deel van de hersenen. De hypothalamus heeft een groot aantal functies voor het lichaam, waaronder het regelen van de bloeddruk, de hartslag, de hormoonhuishouding en de biologische klok. Dit laatste zou een reden kunnen zijn voor het feit dat de pijnaanvallen vaak rond dezelfde tijdstippen opkomen. Er zijn verschillende factoren waarvan wordt gedacht dat ze een aanval van clusterhoofdpijn kunnen uitlokken. Mogelijke uitlokkende factoren zijn bijvoorbeeld alcohol, kou, weinig zuurstof (bijvoorbeeld op grote hoogtes) en bepaalde smaakversterkers. Het is echter nog niet bewezen dat deze dingen echt invloed hebben op het ontstaan van een aanval en de onderliggende mechanismen zijn dan ook nog niet bekend.