zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

AUDIER APOTHEEK EN HUISARTSPRAKTIJK M W

Heereweg 16
4317AK, NOORDGOUWE
Telefoon: 0111-401480
meer info >>
4.5Km

BAELDE HUISARTSPRAKTIJK

Pieterstraat 88
3248BH, MELISSANT
Telefoon: 0187-601752
meer info >>
11.4Km

GRAAFLAND H C

Voorstraat 13
3247CD, DIRKSLAND
Telefoon: 0187-601227
meer info >>
12.9Km

HUISARTSENPRAKTIJK OUDE TONGE

West Achterweg 10
3255AZ, OUDE-TONGE
Telefoon: 0187-641033
meer info >>
20.7Km

HUISARTSENPRAKTIJK DEN BOMMEL

Schaapsweg 26
3258AW, DEN BOMMEL
Telefoon: 0187-611306
meer info >>
25.7Km


Informatie over Buikwaterzucht

Inhoud

Ascites (buikwaterzucht of waterbuik) is de medische term voor het aanwezig zijn van vocht in de buik en is altijd pathologisch. Ascites geeft opzwelling van de buik. De ontstaanswijze van de twee vormen exsudatief en transudatief is verschillend.

Symptomen

Ascites laat een gezwollen buik zien. In een vergevorderd stadium zijn alle plooien in de buik verstreken, puilt de navel enigszins uit en staat de huid strak. Bij percussie, het kloppen of tikken tegen de buitenkant van het lichaam, kan men een zogenaamde 'shifting dullness' aantreffen. Dit wordt verklaard door het vocht in de buik enerzijds en de lucht en gassen in de darmen anderzijds. Gaat men in de flank percuteren, dan zit daar vocht. Als de patiënt op zijn zij gaat liggen en men percuteert wederom in de flank, dan merkt men dat er een wisselende tympanie te horen valt.

Exsudatieve ascites

Bij exsudatieve ascites is het buikvocht eiwitrijk. De oorzaak is meestal kanker of ontstekingen. Bij de vrouw is eierstokkanker (ovariumcarcinoom) een belangrijke oorzaak. Alle ontstekingen binnen de buikvliezen (peritoneum) kunnen ascites veroorzaken.

Transudatieve ascites

Deze vorm van buikvochtontwikkeling duidt meestal op een verhoging van de druk in de poortader (portale hypertensie), waardoor vocht uit het vaatstelsel treedt. Dit treedt vaak op door levercirrose, door trombose in de poortader (vena portae hepatis) of door rechter hartfalen. Een andere mogelijke oorzaak is stuwing veroorzaakt door levermetastasen of door een primaire tumor in de lever.

Behandeling

Omdat er bij ascites teveel zout en water wordt vastgehouden, bestaat de behandeling in alle gevallen uit een zoutbeperkt dieet en een vochtbeperking. Dit wordt gecombineerd met diuretica (plastabletten). De gebruikelijke combinatie is spironolacton (50 tot 400 mg dd) en furosemide (20 tot 160 mg dd). Deze medicatie bevordert zowel de zout- als de wateruitscheiding. Bij het gebruik van deze middelen moeten het zout- en kaliumgehalte en de nierfunctie goed in de gaten worden gehouden.

Hoewel voor de lange termijn een behandeling met dieet en diuretica de voorkeur heeft is het ook mogelijk om regelmatig een ascitesdrainage te verrichten, waarbij per keer forse hoeveelheden ascitesvocht weg kunnen lopen (meerdere liters). Het eiwitverlies wat dit met zich meebrengt wordt dan altijd aangevuld met een albumine-infuus.